Sygdomsfremkaldende mikroorganismer

2024

Rapport: Annual Report on Zoonoses i Denmark 2023 (pdf)

2023

Appendix: Trends and sources in human salmonellosis 2021 smittekilderegnskab (pdf)

Rapport: Annual Report on Zoonoses i Denmark 2022 (pdf) Den elektroniske version af rapporten er ændret 18. juli 2023, da der er fundet et par få mindre fejl i den trykte udgave, der blev publiceret 21. juni 2023. 

2022

Rapport: Annual Report on Zoonoses in Denmark 2021 (pdf) Den elektroniske version af rapporten er ændret, da der er fundet et par få mindre fejl i den trykte udgave, der blev publiceret 29. juni 2022. Den elektroniske version er opdateret den 1. august 2022. Fejlen eksisterer stadig i den trykte udgave. 

2021

Appendiks: Trends and sources in human salmonellosis 2020 (pdf)

Rapport: Annual Report on Zoonoses in Denmark 2020 (pdf)

2020

Rapport: Annual Report on Zoonoses in Denmark 2019 (pdf)

2019

Rapport: Annual Report on Zoonoses in Denmark in 2018 (pdf). Et par mindre fejl er fundet i den version af rapporten, som blev publiceret den 7. oktober 2019. Denne version er opdateret den 10. august 2020.

Rapport: One Health Integration in Surveillance – Inspiration and ideas (pdf)

2018

Rapport: Annual Report on Zoonoses in Denmark 2017 (pdf)

 

2017

Rapport:  Source attribution of Campylobacter infections in Denmark (pdf)

Rapport: Annual Report on Zoonoses in Denmark 2016 (pdf)

2016

Rapport: Annual Report on Zoonoses in Denmark 2015 (pdf)

Rapport: The External Quality Assurance System of the WHO Global Foodborne Infections Network, 2015 (pdf)

Rapport: The External Quality Assurance System of the WHO Global Foodborne Infections Network, 2014 (pdf) 

Rapport: The 1st EURL-AR Proficiency Test on selective isolation of E. coli with presumptive ESBL or AmpC phenotypes from meat or caecal samples, 2015 (pdf)

Rapport: The 18th Proficiency Testing – Enterococci, staphylococci and E. coli, 2015 (pdf)

Rapport: The 19th Proficiency Testing – Salmonella, Campylobacter and genotypic characterisation, 2015 (pdf) 

Ph.d.-afhandling: Recipient Determinants Affecting Conjugational Promiscuity in Enterobacteriaceae (pdf) 

Rapport: Human risiko ved spredning af svine-MRSA fra staldmiljøet (pdf)

Rapport: Human risiko for infektioner med E. coli ESBL og CPE fra fødevarer (pdf)

Rapport: Clostridium difficile – A possible zoonotic link (pdf)

2015

Ph.d.-afhandling: Molecular Diagnostics of Foodborne Pathogens (pdf) 

Rapport: Annual Report on Zoonoses in Denmark 2014 (pdf)

Rapport: The External Quality Assurance System of the WHO Global Foodborne Infections Network, 2013 (pdf) 

Rapport: Risikorangering af sygdomsfremkaldende mikroorganismer i frisk frugt og grønt (pdf) 

Rapport: The 16th EURL-AR Proficiency Test - Enterococci, Staphylococci and E. coli 2014 (pdf)

Rapport: The 17th EURL-AR Proficiency Test Salmonella, Campylobacter and genotypic characterisation 2014 (pdf) 

2014

Ph.d.-afhandling: A multi-country approach for attributing human salmonellosis to animal reservoirs: Global perspectives and application of surveillance data from the European Union  (pdf)

Annual Report on Zoonoses in Denmark 2013 (pdf)

Ph.d.-afhandling: Impact of food environmental factors related to fermented sausages on Salmonella stress and virulence response (pdf)

Ph.d.-afhandling: The interpretation of quantitative microbiology data: meeting the demands of quantitative microbiological risk assessment (pdf)

2013

Establishment of Risk based microbiological criteria in the Nordic countries: A case study on Campylobacter in broiler meat (pdf)

Ph.d.-afhandling: Campylobacter vaccination of poultry: Clinical trials, quantitative microbiological methods and decision support tools for the control of campylobacter in poultry (pdf)

Assessment of the human-health impact of Salmonella in animal feed (pdf)

Annual report on Zoonoses in Denmark 2012 (pdf) 

2012

Ph.d.-afhandling: Diversity and epidemiology of plasmids from Enterobacteriaceae from human and non-human reservoirs (pdf) 

Ph.d.-afhandling: Development and evaluation of methods for recovery of noroviruses from food, water and air (pdf)

Ph.d.-afhandling: Role of intestinal microbiota in ulcerative colitis – Effects of novel carbohydrate preparations(pdf)

Danske Fødevaresuccesser. Journalistisk analyse af, hvad der har påvirket og formet den danske indsats inden for bekæmpelse af salmonella og antibiotikaresistens (pdf)

Nordic Expert Survey on Future Foodborne and Waterborne Outbreaks (pdf)

Varmebehandling af bær dræber virus (pdf)

Vurdering fra DTU Fødevareinstituttet: Mikrobiologiske risici ved frugt og grønt (pdf) 

Ph.d.-afhandling: Campylobacter in Denmark – Control, human risk and source attribution (pdf) 

Rapport: Annual report on Zoonoses in Denmark 2011 (pdf)

2011

Rapport: Annual Report on Zoonoses in Denmark 2010 (pdf)

Consensus report: Perspectives of a global, real-time microbiological genomic identification system - Implications for national and global detection and control of infectious diseases. Consensus report of an expert meeting 1-2 September 2011, Bruxelles, Beligum (pdf)

Karakteristik af danske slagtesvinebesætninger 2007-2008 - Økologisk, frilands- og konventionel produktion (pdf)

2010

Rapport: Annual Report on Zoonoses in Denmark 2009 (pdf)

Rapport: The external Quality Assurance System of the WHO Global Foodborne Infections Network Year 2009 (pdf)

Rapport: Climate changes and animal health and food safety. Report of an international workshop under the DTU Climate Change Technologies program (pdf)

2009

Rapport: Annual Report on Zoonoses in Denmark 2008 (pdf)

Notat: Sammenligning af salmonellaforekomst i frilandssvin, økologiske svin og konventionelle svin (pdf)

Fremtidens fødevaresikkerhed - nye veje mod sikrere kød i Danmark (pdf)

De danske systemer til overvågning og kontrol af salmonella - Et kristisk eftersyn (pdf)

2008

Rapport: Annual Report on Zoonoses in Denmark 2007 (pdf) 

Interventions to control Campylobacter in the broiler production. Report of an International Expert Consultation - Copenhagen, Denmark, 26-27 November 2007 (pdf)

The External Quality Assurance System of the Global WHO Global Salm-Surv, year 2008 (pdf)

Animal Health in Denmark 2006 (pdf) 

2007

Rapport: Annual Report on Zoonoses in Denmark 2006 (pdf)

Figurer fra Annual Report 2006 (pdf)

Profiling of viral safety of biopharmaceuticals produced from Danish dairy cattle (pdf)

The External Quality Assurance System of the WHO Global Salm-Surv, Year 2007 (pdf)

Animal Health in Denmark 1999-2005 (pdf)

2006

Rapport: Annual Report on Zoonoses in Denmark 2005 (pdf)

The External Quality Assurance System of the WHO Global Salm-Surv, Year 2006 (pdf)

2005

Rapport: Annual Report on Zoonoses in Denmark 2004 (pdf) og rettelser til Annual Report 2004 (pdf)

2004

Rapport: Annual Report on Zoonoses in Denmark 2003 (pdf)

The External Quality Assurance System of the WHO Global Salmonella Surveillance and Laboratory Support Project 2004 (pdf)

2003

Rapport: Annual Report on Zoonoses in Denmark 2002 (pdf)

The External Quality Assurance System of the WHO Global Salmonella Surveillance and Laboratory Support Project 2003 (pdf)

2002

The External Quality Assurance System 2002 of the WHO Global Salmonella Surveillance and Laboratory Support Project (Global Salm Surv) (pdf)

2001

Rapport: Annual Report on Zoonoses in Denmark 2000 (pdf)

Mad og mikroorganismer nr. 5. Resultater fra fire kortlægningsundersøgelser over sygdomsfremkaldende bakterier i fødevarer (pdf)

The External Quality Assurance System (EQAS) of the WHO Global Salmonella Surveillance and Laboratory Support Project (Global Salm-Surv) 2001 (pdf)

2000

Rapport: Annual Report on Zoonoses in Denmark 1999 (pdf)

The External Quality Assurance System (EQAS) of the WHO Global Salmonella Surveillance and Laboratory Support Project (Global Salm-Surv) 2000 (pdf)

1999

Rapport: Annual Report on Zoonoses in Denmark 1997 (pdf)

1998

Rapport: Annual Report on Zoonoses in Denmark 1997 (pdf)

Mad og mikroorganismer nr. 3. Indsamling af bakterier til antibiotikaresistensovervågning 1996 (pdf)

1997

Mad og mikroorganismer nr. 1 (pdf)

1996

Mad og mikroorganismer nr. 2 (pdf)