Fødevarebårne- og vandbårne virus
Der kommer stadig større fokus på virusinfektioner, som overføres til mennesker gennem fødevarer eller vand. Mest kendt er norovirus, som er årsag til, hvad man i daglig tale kalder Roskildesyge. Norovirus er en meget smitsom, akut forløbende mave- tarminfektion med kraftige opkastninger og vandig diarre.
Der har indenfor de seneste par år været flere udbrud af norovirusinfektioner, som kan knyttes til importerede hindbær, østers eller salat. Men generelt kan fødevarer, som spises rå, specielt skaldyr, bær og salat, være forurenede med virus og overføre smitten til mennesker.
De fleste udbrud af norovirus er set i forbindelse med fødevarer fra kantiner, buffeter eller private arrangementer.
Norovirus er ekstrem smitsom, da de udskilles i høje mængder (op mod en milliard virus pr. gram) med afføringen fra inficerede personer, og den infektive dosis er meget lav, kun ca. 10 - 100 virus-partikler. Det betyder, at fødevarer, der kun indeholder få virus, kan give anledning til sygdom. Dette stiller store krav til de metoder, der skal anvendes til at påvise virus.
DTU Fødevareinstituttet arbejder med metoder til påvisning af vand- og fødevarebårne virus i matricer som for eksempel skaldyr, bær, bladgrønt, luft, vand og overflader. Instituttet arbejder således både med forskellige oprensningsmetoder og med PCR detektion og videre karakterisering af virus ved sekvensanalyser.
Analyserne indgår i afdelingens forskningsprojekter og som en del af instituttets rådgivning af fødevaremyndighederne. Instituttet tilbyder også både analyser og rådgivning til eksterne kunder, som måtte ønske at få produkter undersøgt for virus.
Af andre kendte fødevare- og vandbårne virusinfektioner end norovirus er der hepatitis A virus, som kan give leverbetændelse.
Samarbejdspartnere
Arbejdsmiljøinstituttet, København
CEFAS, Weymouth, England
Centers for Disease Control and Prevention, Atlanta, USA
Dansk Teknologisk Institut, Århus
Dianova A/S, Århus
Fødevarestyrelsen
Kretsloppskontoret, Göteborg, Sverige
Landbrug &Fødevarer, København
Livsmedelsvärket, Uppsala, Sverige
Norges Veterinærhøjskole, Oslo, Norge
Statens Serum Institut, København