Produktionsinterventioner
DTU Fødevareinstituttet arbejder sammen med myndigheder og brancher om interventionsstrategier for at forhindre fødevarebårne, sygdomsfremkaldende mikroorganismer i at nå frem til forbrugerne gennem fødevarekæden.
Campylobacter
Campylobacter i fjerkræ er området med mest aktivitet. Fjerkræ formodes at være den vigtigste enkeltkilde til campylobacterinfektioner i mennesker. Interventionsstrategier mod campylobacter har derfor primært været rettet imod slagtekyllinger. Overvågningen af campylobacter sker både ude på besætningerne og på slagterierne.
DTU Fødevareinstituttet har gennem mange år forsket i påvisning og kvantificering, forekomst og overlevelse samt epidemiologi og typning af campylobacter. Sigtet med disse aktiviteter har været at foretage risikovurderinger for forskellige processer og produkter og at udpege kilder til campylobacterinfektioner i mennesker.
På baggrund af forskningsresultaterne rådgiver instituttet myndigheder og brancher bredt om campylobacter spørgsmål.
Salmonella
Handlingsplaner for bekæmpelse af salmonella har vist sig mest effektive i fjerkræproduktionen, hvor der er en omfattende overvågning i både slagtekyllinge- og ægproduktionen. Salmonellainficerede slagtekyllingeflokke kan således ikke blive slagtet og markedsført i Danmark, og æg fra en salmonellainficeret hønseflok kan ikke markedsføres som konsumæg, men skal enten destrueres eller varmebehandles.
I svineproduktionen er interventioner mod salmonella baseret på en serologisk overvågning på besætningsniveau og en dyrkningsbaseret overvågning på fersk kød på slagterierne.
DTU Fødevareinstituttet udfører forskning og overvågning af salmonella i hele kæden fra jord til bord og rådgiver myndigheder og brancherne om mulige interventionsstrategier.
Norovirus
Gennem de seneste par år har der været flere udbrud af Roskildesyge - en akut forløbende mave-tarminfektion med opkastninger og vandig diarre, forårsaget af et norovirus. Disse udbrud har oftest været knyttet til indtagelse af rå bær, skaldyr eller salat, som er blevet forurenet med virus.
DTU Fødevareinstituttet udfører analyser for norovirus på mistænkte fødevarer i forbindelse med udbrud med henblik på kildesporing og eventuelt tilbagetrækning af inficerede partier fra markedet. Instituttet udfører også analyser for virus i forbindelse med virksomhedernes egenkontrol af importerede hindbær og østers samt af procesvand til fødevareproduktion.
Som et led i kontrollen med den mikrobiologiske kvalitet af skaldyr fra de forskellige lokaliteter foretager instituttet analyser på skaldyr fra danske muslingebanker, inden de godkendes til markedsføring.
Samarbejde
Dianova
Fødevarestyrelsen
Københavns Universitet
Landbrug og Fødevarer
Statens Serum Institut
Teknologisk Institut
Kontakt
Marianne Sandberg Seniorforsker, forskningsgruppeleder marsan@food.dtu.dk