Bakterier
Bakterier spiller en vigtig rolle i mange sammenhænge. Nogle bakterier kan være årsag til infektioner og anden sygdom hos mennesker og dyr, mens andre bakterier kan have en gavnlig endog sundhedsfremmende funktion hos mennesker og dyr.
Flere af de skadelige bakterier overføres til mennesker fra dyr enten ved direkte kontakt eller gennem forurenede fødevarer. Disse bakterier kaldes zoonotiske bakterier. Andre skadelige bakterier er en del af det naturlige miljø (vand og jord) omkring os.
Nogle bakterier er ikke nødvendigvis skadelige i sig selv, men er i stand til at vokse i vores fødevarer og er årsag til at maden fordærver. Sådanne mikroorganismer udgør dermed et stort hygiejnemæssigt problem og spiller en væsentlig rolle for fødevarers kvalitet og holdbarhed.
DTU Fødevareinstituttets forskning
DTU Fødevareinstituttet forsker i fødevarebårne patogene bakterier, herunder forekomst, overlevelse, påvisning og kvantificering i forskellige habitater, samt kildesporing, udbrudseftersporing og antibiotikaresistens.
Instituttet forsker også i bakterier i produktionsmiljøer, herunder i HACCP og egenkontrolprogrammer og i prædiktiv modellering. Resultaterne sætter instituttet i stand til at varetage en forskningsbaseret rådgivning af fødevaremyndighederne vedrørende mikrobiologisk fødevaresikkerhed og hygiejne.
DTU Fødevareinstituttet tilbyder desuden diagnostik og typning af fødevareoverførte patogener til eksterne kunder.
Gavnlige bakterier
Som nævnt er der mikroorganismer, som har gavnlig effekt. Det kan være bakterier, der er en naturlig del af mikrobiotaen i menneskers tarmkanal eller som har koloniseret dyr.
Mange undersøgelser tyder på, at bakterier kan bruges som såkaldt probiotika i både dyr og mennesker. De antages at beskytte mod infektioner og stimulerer immunsystemet og fordøjelsen, idet de hjælper til udnyttelse af madens næringsstoffer.
Instituttets forskning har dels fokus på ernæringsmæssige spørgsmål og samspillet mellem menneskers kost, tarmflora og sundhed, dels på de muligheder som probiotiske bakterier har som alternativ til antibiotika i dyrehold.
Samarbejde
Dianova, Århus
Fødevarestyrelsen
Københavns Universitet
Landbrug & Fødevarer
Statens Serum Institut
Teknologisk Institut
Kontakt
Lisbeth Truelstrup Hansen Professor, forskningsgruppeleder Telefon: 35886278 litr@food.dtu.dk
Tine Rask Licht Institutdirektør, professor Telefon: 35887186 trli@food.dtu.dk