Metodeudvikling - måling af kost, fysisk aktivitet og antropometri

I den epidemiologiske forskning er det vigtigt at udvikle og anvende målemetoder, som er valide, pålidelige, præcise og acceptable for deltagerne. Sådanne målemetoder er nødvendige for at kunne foretage en systematisk kortlægning og følge udviklingen af kostindtag, fysisk aktivitet og overvægt i befolkningen. Gode målemetoder giver et bedre dokumentationsgrundlag for at iværksætte og vurdere effekten af sundhedsfremmende tiltag.

I store befolkningsundersøgelser anvendes der ofte subjektive målemetoder som spørgeskemaer og dagbøger til bestemmelse af kost, fysisk aktivitet og overvægt, fordi objektive målemetoder sjældent er praktisk anvendelige på et stort antal personer.

For fysisk aktivitet og overvægt eksisterer der objektive metoder til måling af fritlevende personer som for eksempel bevægelsesregistrering, mens dette ikke er tilfældet for kost. Objektive målemetoder giver en måling med mindre usikkerhed, hvorfor det er en fordel at anvende dem, når man skal følge udviklingen over tid og man vil fortage internationale sammenligninger.

DTU Fødevareinstituttet har mange års erfaring med at måle kost, fysisk aktivitet og overvægt i forskellige aldersgrupper (spædbørn, børn og unge, voksne og ældre) i befolkningsundersøgelser. Se eksempler på spørgeskemaer, der har været anvendt til at måle kost, fysisk aktivitet og overvægt hos børn og voksne i de nordiske lande i projektet: "Nordisk monitorering af kost, fysisk aktivitet og overvægt". Spørgeskemaerne kan downloades ved hjælp af menuen til højre på siden: Monitorering af kost, fysisk aktivitet og overvægt i de nordiske lande. Spørgeskemaerne kan anvendes frit.

DTU Fødevareinstituttet arbejder løbende på at udvikle og implementere bedre og for deltagerne mere acceptable målemetoder. Det gør vi for at forbedre datagrundlaget til bestemmelse af kost, fysisk aktivitet og overvægt både nationalt og internationalt.

Arbejdet omfatter både udvikling og validering af nye målemetoder af kostindtag og fysisk aktivitet, men også forbedring af de eksisterende metoder, der blandt andet bliver anvendt i Den nationale undersøgelse af danskernes kost og fysiske aktivitet, DANSDA. Herunder arbejdes der med udvikling af billedserier til estimering af portionsstørrelser og med anvendelse af biomarkører (for måling af D-vitamin og jern i blodet) til estimering af kostindtaget. Desuden arbejdes på at inddrage andre teknologier i målemetoderne som for eksempel webbaseret kostregistrering til børn og unge blandt andet for at gøre det enklere at deltage. 

Samarbejde

Department of Sport Science Linnaeus University, Kalmar
Department of Food, Nutrition and Sport Science, University of Gothenburg
French Agency for food, environmental and occupational health safety (ANSES)
Universitetet i Oslo
National Institute for Public Health and the Environment (RIVM), Holland