Ernæring, Bæredygtighed og Sundhedsfremme

Forskningsgruppen for Ernæring, Bæredygtighed og Sundhedsfremme gennemfører befolkningsundersøgelser for at identificere samfundsmæssige udfordringer relateret til danskernes kost- og aktivitetsvaner samt kostens miljømæssige belastning. Gruppen udvikler og dokumenterer initiativer til fremme af sunde og bæredygtige kostvaner og sundhedsadfærd samt udarbejder videnskabelig dokumentation for bæredygtige kostråd og næringsstofanbefalinger med fokus på forebyggelse af livsstilssygdomme. Forskningsgruppen arbejder helhedsorienteret for at understøtte en sundere og mere bæredygtig befolkning.

DK: Spidskål. Foto: DTU Fødevareinstituttet | EN: Cabbage. Photo: National Food Institute, Technical University of Denmark

Forskningsindsatsen omfatter:

  • Forskning i kost, fysisk aktivitet og sociodemografiske faktorer (fx køn, alder, uddannelse, familietype), for at identificere centrale folkesundhedsmæssige problemstillinger
  • Udvikling og evaluering af befolkningsbaserede interventioner, der sigter mod at fremme sundere og mere bæredygtige kost- og livsstilsvaner.
  • Udvikling af den videnskabelige dokumentation for bæredygtige kost- og næringsstofanbefalinger, herunder modeller for implementering i dansk madkultur målrettet både borgere og professionelle køkkener.
  • Forskning i de ernæringsmæssige og sociologiske aspekter af en bæredygtig fødevareproduktion med vægt på økologiske fødevarer og miljøpåvirkning.
  • Udvikling af sundere fødevarer, herunder plantebaserede alternativer. Gennem en national database med næringsstofindhold i fødevarer på det danske marked gives et vidensgrundlag, der anvendes på tværs af sundhed, forskning, politik og industri til at understøtte beslutningstagning om fødevarer.

Kontakt