06 JAN Risikovurdering af kemiske stoffers skadelige effekter For at bestemme, om et kemisk stof er skadeligt for mennesker - f.eks. om tatoveringsfarver er kræftfremkaldende – bruges omfattende data baseret på dyre-, celle- og/eller... Fødevarer Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme Fisk og skaldyr
07 OKT Kritisk vigtige antibiotika bruges ikke mere i produktionsdyr Brugen af 3. og 4 generation cephalosporiner i den danske kvægbranche er ophørt. Dermed bliver stofferne ikke længere brugt i opdræt af danske produktionsdyr. Det viser... Fødevarer Fødevareproduktion
29 SEP Langt mere skærm, slik og kage under første nedlukning Coronanedlukningen i foråret 2020 gav mindre sunde vaner i form af betydelig mere skærmtid og mere sødt, viser ny DTU undersøgelse. Ernæring og kostvaner Fødevarer
30 JUN Coronarestriktioner udløser færre fødevarebårne sygdomstilfælde Langt færre danskere fik konstateret en fødevareoverført sygdom i 2020. Det skyldes især den kraftigt reducerede rejseaktivitet under coronaepidemien, viser årsrapporten... Fødevarer Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme Bakterier og mikroorganismer
10 JUN Grønlandsk tang, et bæredygtigt alternativ til importeret grønt Den tang, der gror i Grønland, er en sund, sikker og bæredygtig fødevarekilde, som vil kunne erstatte op mod 20% af landets import af grøntsager, viser et studie fra... Fødevarer Fødevaresikkerhed Fødevareproduktion Klimatilpasning Sundhedsfremmende stoffer
12 APR Restprodukter fra rejeindustrien skal give større værdi Forskere og industrifolk vil sammen finde en rentabel og miljøvenlig måde at trække værdifulde stoffer som smagsstoffer, calcium og collagen ud af rejeindustriens restprodukter... Fødevarer Fødevareproduktion Fisk og skaldyr Innovation og produktudvikling
26 MAR Nye beregninger af råderummet til ’tomme kalorier’ DTU Fødevareinstituttet har regnet på, hvilke mad- og drikkevarer der indgår i råderummet til ’tomme kalorier’, og hvor mange af dem der højst er plads til i en sund... Fødevarer Ernæring og kostvaner Matematisk modellering Computerberegning
30 NOV Kortlægning af danskernes kost- og aktivitetsvaner er i gang DTU Fødevareinstituttet har skudt den næste nationale undersøgelse af danskernes kost og fysiske aktivitet i gang. Forskere og myndigheder vil bruge undersøgelsens data... Fødevarer Ernæring og kostvaner
25 NOV Flere skoleelever skal dyrke grønt via computeren Skoleelever overalt i Danmark vil få mulighed for at dyrke afgrøder som basilikum og salat i en såkaldt GrowBot ved hjælp af en computer i et nyt læringsunivers, der... Fødevarer Ernæring og kostvaner Fødevareteknologi
08 OKT Øget overvågning af multiresistente CPO-bakterier i Danmark I 2019 blev der indført en ny overvågning af antibiotikaresistente carbapenemase-producerende organismer (bakterier af typen CPO) i mennesker. Mens antallet af CPO stiger... Fødevarer Bakterier og mikroorganismer Gener og genomer