Zoonoseepidemiologi
DTU Fødevareinstituttet indsamler data fra overvågningen af zoonoser, antibiotikaforbrug og antibiotikaresistens i hele kæden fra jord til bord. Zoonoser er sygdomme, der smitter fra dyr til mennesker enten via direkte kontakt med dyr eller via fødevarer.
På baggrund af de indsamlede data udarbejder DTU Fødevareinstituttet beskrivende og analytiske opgørelser af forekomster og udviklinger i tid og opgjort på demografi, f.eks. alder, køn og geografi.
Data og opgørelser anvendes til risikovurdering, kildesporing og kortlægning af smittespredning og risikofaktorer for zoonoser og resistensforekomst.
DTU Fødevareinstituttet er løbende involveret i arbejdet med etablering og evaluering af interventioner og handlingsplaner samt overvågnings- og kontrolprogrammer for zoonoser, antibiotikaforbrug og -resistens. Det arbejde indebærer cost-benefit analyser og opgørelse af sygdomsbyrden.
Risikofaktorer undersøges ved f.eks. tværsnitsundersøgelser, kohortestudier og case-kontrolstudier i forbindelse med udbrudseftersporing, samt for zoonotiske infektioner i husdyrproduktionen. Instituttet arbejder også med undersøgelser af effekten af forskellige produktionstyper samt sammenhængen mellem forbrug af antibiotika og forekomsten af resistens.
DTU Fødevareinstituttet udvikler og forsker løbende i nye epidemiologiske metoder. Epidemiologi er undersøgelser af forekomst og fordeling af sygdomme samt andre helbredsforhold i befolkningen. Epidemiologi drejer sig om befolkningsgrupper og ikke enkeltindivider.
Instituttet arbejder desuden medmetoder til risikorangering af zoonoser og fødevarer, samt smittekilderegnskaber.
Kontakt
Marianne Sandberg Seniorforsker, forskningsgruppeleder marsan@food.dtu.dk