Fluorerede stoffer er i årevis blevet brugt til f.eks. til at imprægnere mikrobølgepopcornposer, fastfood-papiremballage samt kage- og mellemlægspapir, så materialerne bliver vand- og fedtafvisende. Forskning har dog vist, at mange af stofferne er både sundheds- og miljøskadelige.
I Danmark har myndighederne derfor forbudt brugen af organiske fluorerede stoffer i fødevarekontaktmaterialer af pap og papir fra 1. juli 2020 – med mindre emballagen indeholder en funktionel barriere, som forhindrer stofferne fra at vandre fra emballagen over i fødevaren.
Bag forbuddet ligger bl.a. forskning, som DTU Fødevareinstituttet har gennemført i samarbejde med forbrugerorganisationer, virksomheder, andre forskningsinstitutioner og myndigheder.
Læs mere
De danske myndigheders forbud er beskrevet i en pressemeddelelse fra Miljø- og Fødevareministeriet: Fødevareministeren forbyder brug af sundhedsskadelige fluorstoffer i fødevare-emballage.
Læs mere om fluorerede stoffer og deres sundhedsskadelige effekter samt tiltag til at udfase brugen af dem på DTU Fødevareinstituttets website: Fakta om fluorerede stoffer.
Forbrugerinformation om, hvordan man undgår fluorerede stoffer, findes på Miljøstyrelsens website og på Forbrugerrådet Tænks website. Virksomheder kan finde mere information om emballagelovgivning og krav på Fødevarestyrelsens website.