Mange unge bruger kosttilskud

Ernæring og kostvaner Fødevaresikkerhed

Knap halvdelen af unge i alderen 11-24 år bruger kosttilskud. Men det er ofte ikke nødvendigt, da hovedparten får dækket deres behov for vitaminer og mineraler gennem kosten – med undtagelse af D-vitamin og for pigernes vedkommende jern. Det viser en ny undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet.

45% af unge danskere i alderen 11-24 år bruger kosttilskud. Heraf er 20% daglige brugere. De 11-14 årige drenge er de flittigste brug­ere – 55% tager kosttilskud sammenlignet med 46% af pigerne i samme aldersgruppe. Blandt drengene falder forbruget af kosttilskud med alderen. 39% af de 15-24 årige drenge bruger kosttilskud sammenlignet med 44% af pigerne.

Multivitamin-mineraltilskud er den type kosttilskud, flest unge bruger – 44% af drengene og 42% af pigerne. Andre kosttilskud bruger de unge langt fra så ofte. 3% tager eksempelvis C-vitamin, 3% fiske­olie og 2% jern.

Kosten dækker behovet for de fleste næringsstoffer

Hovedparten af de unge får dækket behovet for vitaminer og mineraler gennem kosten. Det gælder dog ikke D-vitamin og for pigernes vedkommende også jern. Mindre end 5% af de unge får den anbefalede mængde D-vitamin fra kosten, og mindre end 2% af de 15-24 årige piger får nok jern i forhold til anbefalingen.

En mindre gruppe af de 15-24 årige har desuden et lavt indtag af selen, vitamin E, vitamin A, thiamin, vitamin B6, riboflavin, C-vitamin og/eller folat fra kosten. For den gruppe er det relevant at spise mere brød, kartofler, frugt og grønt eller at tage et multivitamin-mineraltilskud.

"Behovet for vitaminer og mineraler bør først og fremmest dækkes gennem kosten. En varieret sund kost bidrager nemlig ikke blot med vitaminer og mineraler i passende mængder, men også med hele spektret af næringsstoffer inklusive andre virksomme stoffer, som også er vigtige for vores sundhed," siger videnskabelig assistent Maj-Britt Gille fra DTU Fødevareinstituttet.

"For hovedparten af de unge, der spiser fornuftigt og får dækket deres behov for næringsstoffer gennem kosten, er det ikke nødvendigt at bruge kosttilskud – med undtagelse af D-vitamin og jern. Ellers er der risiko for, at de unge får langt mere end den anbefalede mængde af flere vitaminer og mineraler", understreger Maj-Britt Gille.

Kosttilskud kan betyde høje indtag

En lille gruppe af de 11-14 årige daglige brugere af kosttilskud ligger langt over den anbefalede daglige tilførsel for A-vitamin i form af retinol samt zink og jod.

"Multivitamin-mineraltilskud er normalt ikke skadelige. Men kombineres kosten med et længerevarende dagligt forbrug, er der risiko for et for højt indtag af nogle vitaminer og mineraler, og det kan øge risikoen for sundhedsskadelige effekter. Det er derfor, der er sat øvre grænser for indtaget af visse vitaminer og mineraler," forklarer konsulent John Christian Larsen fra DTU Fødevareinstituttet.

"For de 11-14 årige, daglige brugere af kosttilskud er det høje indtag af A-vitamin i form af retinol betænkeligt, da et meget højt længerevarende indtag af A-vitamin kan indebære en risiko for leverskader. De øvrige overskridelser er også uønskede, men for deltagerne i denne undersøgelse uden reel sundhedsmæssig betydning", tilføjer John Christian Larsen.

Multivitamin-mineraltilskud indeholder ofte 100% af den anbefalede daglige tilførsel for de fleste vitaminer og mineraler. Men DTU Fødevareinstituttets modelberegninger viser, at de populære tilskud med fordel kan indeholde halvt så meget af den anbefalede daglige dosis for langt de fleste vitaminer og mineraler – især A-vitamin, zink og jod. Det vil stadig løfte de personer, der har et lavt indtag af vitaminer og mineraler. Det vil desuden især være aktuelt, hvis frivillig berigelse med vitaminer og mineraler bliver mere udbredt i Danmark.

"Hvis multivitamin-mineraltilskud indeholdt en lavere andel af den anbefalede daglige tilførsel, vil det også være i bedre overensstemmelse med, at der er tale om et tilskud til kosten," siger Maj-Britt Gille.

Læs mere i rapporten

Læs mere om undersøgelsesresultaterne i rapporten: Brug af kosttilskud blandt unge danskere – se også de supplerende tabeller til rapporten (pdf).

Undersøgelsen er baseret på data fra Den Nationale Undersøgelse af Danskernes Kostvaner og Fysiske Aktivitet 2000-2004, hvor blandt andet oplysning om forbrug af kosttilskud indgår fra 1.028 deltag­ere i alderen 11-24 år. Rapporten er støttet økonomisk af Ferrosan A/S.