Flere bliver syge af listeria i EU

Fødevaresikkerhed

Antallet af listeriainfektioner er steget i EU. Selv om langt færre bliver syge af listeria sammenlignet med campylobacter og salmonella, er sygdommen til gengæld langt mere alvorlig og livstruende for personer med et svækket immunforsvar. Det viser den årlige rapport om forekomsten af zoonoser i EU fra den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA.

Listeriabakterier findes overalt i naturen og især i plantemateriale, jord og vand. Dyr kan blive smittet gennem deres foder, ligesom mange fødevarer kan indeholde listeria og gøre mennesker syge.

"Varmebehandling dræber listeriabakterier. Men i modsætning til mange andre sygdomsfremkaldende bakterier som for eksempel salmonella kan listeria vokse ved køleskabstemperatur. Listeria kan derfor være et problem i rå eller spiseklare fødevarer med lang holdbarhed som kødpålæg, røget fisk, grøntsager, ost og rå mælk", fortæller seniorrådgiver Jens Kirk Andersen fra DTU Fødevareinstituttet. 

Flere listeriainfektioner hos mennesker

Antallet af listeriainfektioner hos mennesker er steget markant i løbet af de seneste 5 år i EU. Fra 2005 til 2006 er antallet steget med 10,9% - fra 1.427 tilfælde i 2005 til 1.583 tilfælde i 2006.

I 2006 svarer antallet af listeriatilfælde hos mennesker til 0,3 tilfælde pr. 100.000 EU-borgere. Den højeste forekomst af listeriainfektioner blev set i Danmark, Finland og Luxembourg, som rapporterede 0,9-1 tilfælde pr. 100.000 borgere. 56 tilfælde blev registreret i Danmark i 2006, hvilket er dobbelt så mange som i 2002. 

Størst risiko for personer med et svagt immunsystem

Listeria rammer især ældre, spædbørn, ufødte børn og personer, som i forvejen er syge. Blandt de personer, der fik en listeriainfektion i EU i 2006, var 56% over 65 år, 24,3% mellem 45 og 65 år og 7% under 5 år.

Symptomerne varierer fra diarré og en mild influenzainfektion til livstruende infektioner som blodforgiftning og meningitis. Hos gravide kan en listeriainfektion også sprede sig til fosteret, hvilket kan fremkalde abort eller føre til dødfødsel.

"Raske mennesker er ikke så modtagelige over for listeria og bliver sjældent syge. Det er særligt personer med et svækket immunforsvar, som bliver syge. I de tilfælde er sygdommen ofte meget alvorlig, og dødeligheden er høj. Det er derfor bekymrende, at antallet af infektioner er steget, selv om kun få bliver syge af listeria sammenlignet med campylobacter og salmonella", siger afdelingschef Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut

"Vi kender ikke årsagerne til, at vi ser flere listeriatilfælde hos mennesker. Flere ældre og ændrede spisevaner kan muligvis forklare en del af stigningen", tilføjer Kåre Mølbak. 

Grænser for listeria i fødevarer

EU har fastsat grænseværdier for, hvor mange listeriabakterier forskellige produkter må indeholde. Det er virksomhedernes ansvar at sørge for, at disse grænseværdier bliver overholdt.

Det er svært at se af EU-landenes indrapporteringer, i hvilket omfang grænseværdierne er overholdt. En forsigtig analyse tyder på, at især prøver af spiseklare fiskeprodukter (1,7%) og ost (0,1-0,6%) overskred maksimalgrænserne i 2006. 

Læs mere på www.efsa.europa.eu

Download zoonoserapporten for 2006 på EFSAs hjemmeside. Rapporten er blevet til i tæt samarbejde med Zoonosecentret i DTU Fødevareinstituttet, der er udnævnt som EFSAs Zoonoses Collaboration Centre.

Læs også om en ny rapport fra EFSAs videnskabelige panel for biologiske farer: Gode råd til at mindske risikoen for listeriainfektioner, og se pressemeddelelserne: Færre bliver syge af salmonella - i hele EU, Høj campylobacter forekomst i mange EU-lande samt Resistens over for antibiotika bekymrer i EU