Komité og faglige paneler
Det helt centrale led i EFSAs risikovurderinger og udmeldinger er den videnskabelige komité og de faglige paneler. Komité og paneler er sammensat af højt kvalificerede uafhængige forskere, der medvirker som eksperter inden for hver deres fagområder. De faglige paneler står for EFSAs forskningsbaserede rådgivning til EU og nationale fødevaremyndigheder. Danske eksperter deltager i seks af de faglige paneler.
En stigende del af arbejdet vedrører sikkerhedsvurderinger af regulerede produkter, stoffer og anprisninger, der forelægges til godkendelse i EU. EFSA har på nuværende tidspunkt 10 faglige paneler:
- AHAW – Panel on Animal Health and Welfare (Dyresundhed og velfærd)
- BIOHAZ – Panel on Biological Hazards (Mikrobiologiske forureninger)
- CEP – Panel on Food Contact Materials, Enzymes and Processing Aids (Fødevarekontaktmaterialer, enzymer og hjælpestoffer)
- CONTAM – Panel on Contaminants in the Food Chain (Kemiske fødevareforureninger)
- FAF – Panel on Food Additives and Flavourings (Fødevaretilsætnings- og smagsstoffer)
- FEEDAP – Panel on Additives and Products or Substances used in Animal Feed (Tilsætningsstoffer og produkter i foderstoffer)
- GMO – Panel on Genetically Modified Organisms (Genmodificerede organismer - GMO)
- NDA – Panel on Nutrition, Novel Foods and Food Allergens (Ernæring, novel foods og fødevareallergener)
- PLH – Panel on Plant Health (Plantesundhed)
- PPR – Panel on Plant Protection Products and their Residues (Plantebeskyttelsesmidler og sprøjterester)
Ud over det faglige arbejde i panelerne overvåger og analyserer EFSA oplysninger og data om biologiske farer, kemiske forureninger, fødevareforbrug og nye risici. De områder af arbejdet udføres af EFSA faglige enheder, der bliver understøttet af arbejdsgrupper og netværk.
EFSAs faglige netværk
EFSAs faglige netværk har til formål er at fremme det videnskabelige samarbejde inden for EFSAs interesseområde. For eksempel ved at medvirke til koordinering af aktiviteter, udveksling af information, udvikling og implementering af fælles projekter samt ved udveksling af ekspertise og bedste praksis.
Netværkene består af nationalt udpegede repræsentanter for EU's medlemsstater med ekspertise på de områder, der dækkes af netværket.
Repræsentanter for Kommissionen og andre organisationer, herunder fra lande uden for EU, med særlig ekspertise kan også inviteres til at deltage i arbejdet i netværk, der ledes af EFSA og støttes af de relevante EFSA enhed.