Spis planterigt, varieret og ikke for meget. Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk. Sådan lyder et par af Danmarks nye officielle kostråd, som danskere kan bruge til at sammensætte en sund og klimavenlig kost.
DTU Fødevareinstituttet har – med afsæt i den tilgængelige videnskabelige dokumentation - udarbejdet det videnskabelige grundlag for kostrådene. Forskerne har desuden opstillet en dansk modelkost baseret på den globale såkaldte EAT-Lancet referencekost. Modelkosten er mere plantebaseret, end hvad en almindelig dansker spiser i dag, og lever op til de nordiske næringsstofanbefalinger.
Se hvordan f.eks. valget af ingredienser i madlavningen kan have betydning for både menneskers sundhed og klimaet i denne korte animation.
[video:1]
Læs mere
Find alle de nye kostråd på Fødevarestyrelsens website: De officielle Kostråd – godt for sundhed og klima.
DTU Fødevareinstituttets arbejde med at udvikle vidensgrundlaget for de nye kostråd er nærmere beskrevet i rapporten: Råd om bæredygtig sund kost. Fagligt grundlag for et supplement til De officielle Kostråd (pdf).
Se desuden indlæg i Avisen Danmark: Du, miljøet og klimaet bliver, hvad du spiser – fra fødevareminister Rasmus Prehn, administrerende direktør i Hjerteforeningen Anne Kaltoft, administrerende direktør i Diabetesforeningen Claus Richter, direktør i Concito Christian Ibsen, administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker, Institutdirektør på DTU Fødevareinstituttet Christine Nellemann og præsident i Danmarks Naturfredningsforening Maria Reumert Gjerding.