Berigelse med jod gør færre syge

Fødevarekvalitet Ernæring og kostvaner

Danskerne har ikke længere jodmangel, og færre får derfor forstørret skjoldbruskkirtel og forhøjet stofskifte. Center for Forebyggelse af Struma og Stofskiftesygdomme gør i en ny rapport status på effekten af at berige danske fødevarer med jod. Centret er et samarbejde mellem Aalborg Sygehus, Bispebjerg Hospital, Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed samt DTU Fødevareinstituttet.

Siden juli 2000 er husholdningssalt og brødsalt blevet tilsat jod i Danmark. Det blev besluttet at berige salt med jod, da en række undersøgelser gennem 1990'erne viste en udbredt jodmangel, en høj forekomst af forstørret skjoldbruskkirtel (struma) og et for højt stofskifte hos ældre i Danmark.

Indtagelsen af jod er steget

Efter jodberigelsen blev iværksat, er den gennemsnitlige udskillelse af jod i urinen steget med ca. 50 mikrogram pr. liter om dagen til lige over 100 mikrogram i 2004, hvilket svarer til det anbefalede niveau. Det betyder altså, at danskerne ikke længere har jodmangel, men får tilstrækkeligt jod. 

Færre mangelsygdomme er resultatet

Statusundersøgelserne viser, at færre personer har forstørret skjoldbruskkirtel i 2008, end før jodberigelsen blev iværksat. Forekomsten af for højt stofskifte er også lavere i dag, ligesom antallet af nye brugere af medicin mod forhøjet stofskifte er faldet lidt. Forekomsten af for lavt stofskifte er dog steget lidt.

Overvågning er fortsat nødvendigt

Både for høj og for lav jodindtagelse øger risikoen for stofskiftesygdomme. Selv om effekten af jodberigelsen overvejende er positiv, er det derfor vigtigt fortsat at følge danskernes indtagelse af jod og udviklingen i stofskiftesygdomme i befolkningen.

Læs mere i statusrapporten

Find mere information i rapporten: Fødevareberigelse med jod. Den danske monitorering (DanThyr). Rapport 2009 (pdf).

Rapporten er udarbejdet af Center for Forebyggelse af Struma og Stofskiftesygdomme, der er et samarbejde mellem Aalborg Sygehus, Bispebjerg Hospital, Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed samt DTU Fødevareinstituttet.