Publications from DTU National Food Institute
2024
Report: EUPT-CF18 Proficiency test on pesticide residue wheat straw
Fact sheet: Sunde drikkevalg 2024 (Available in Danish only)
Report: The 31st EURL-AR Proficiency Test for the antimicrobial susceptibility testing of Escherichia coli, Salmonella, and Campylobacter (Available in Danish only)
Report: The 9th EURL-AR proficiency test - Selective isolation of E. Coli with presumptive ESBL, AMPC or carbapenemase phenotypes from meat or caecal samples 2023Note: Helhedssyn på lightdrikke (Available in Danish only)
Fact sheet: Helhedssyn på lightdrikke (Available in Danish only)
Report: Brug af plantebaserede alternativer til kød og mejeriprodukter (Available in Danish only)
Note: Indtag af plantebaserede alternativer blandt voksne danskere fra 18-80 år (Available in Danish only)
Report: 8th EQAsia External Quality Assessment Trial 2024
Report: Pesticider i kosten, Pesticidkontrol af fødevarer, 2. kvartal 2024 (Available in Danish only)
Report: Pesticider i kosten, Pesticidkontrol af fødevarer, 1. kvartal 2024 (Available in Danish only)
Report: Nutrient content in pork
Rapport: Sammensætningen af takeaway-måltider i Danmark (Available in Danish only)
Report: De officielle Kostråd i forhold til Nordiske Næringsstofanbefalinger 2023 (Available in Danish only)
2023
Report: Pesticidrester i fødevarer 2023, Resultater fra den danske pesticidkontrol (Available in Danish only)
Report: Annual Report on Zoonoses i Denmark 2023
Report: Næringsstofindhold i drikkevarer (Available in Danish only)
Report: Proficiency Test on pesticide residue wheat kernels
Appendix: Trends and sources in human salmonellosis 2021 smittekilderegnskab
Report: Næringsstofindhold i bælgfrugter (Available in Danish only)
Report: Næringsstofindhold i frosne frugter og grøntsager (Available in Danish only)
Report: Næringsstofindhold i frugter (Available in Danish only)
Focus analysis: Plantebaseret Seafood Tang og mikroalger som kilde til omega-3 fedtsyrer, protein og vitaminer i fremtidens fødevarer (Available in Danish only)
Memo: Fagligt grundlag for definition og gruppering af grøntsager og bælgfrugter (Available in Danish only)
Memo: Indhold af PFAS i fiskemel og via indhold i økologisk foder i økologiske æg (Available in Danish only)
Report: Næringsstofindhold i plantedrikke (Available in Danish only)
E-article: Mere bæredygtighed i hverdagen? Det går langsomt med at købe mere grønt og mindre kød og mælk (Available in Danish only)
2022
Report: Proficiency test on pesticide residues in barley kernels
Report: Annual Report on Zoonoses in Denmark 2022 (The electronic version of the report was corrected on 18 July 2023 as a few minor errors were found in the printed version published on 21 June 2023).
Report: Pesticidrester i fødevarer 2022, Resultater fra den danske pesticidkontrol (Available in Danish only)
Memo: Fagligt grundlag for udvikling af en visuel helkostmodel til kommunikation af De officielle Kostråd (Available in Danish only)
Memo: Scientific background for updating the recommendation for whole-grain intake
Report: Næringsstofindhold i kødudskæringer af okse- og kalvekød på det danske marked (In Danish with an English summary)
Notat: Fagligt grundlag for kostråd til måltider – i daginstitutioner, skoler, uddannelsesinstitutioner og arbejdspladser (Available in Danish only)
2021
Report: Projekt ’Er du for sød?’ De kreative processer bag udviklingen af indsatskomponenter til en familieintervention (Available in Danish only)
Report: Annual Report on Zoonoses in Denmark 2021 (The electronic file has been amended 1. August 2022, as a few minor errors were identified in the printed version published 29. june 2022. These errors still exist in the printed version).
Appendiks: Projekt ’Er du for sød?’ De kreative processer bag udviklingen af indsatskomponenter til en familieintervention - Bilagspublikation (Available in Danish only)
Report: Næringsstofindholdet i fedtstoffer (In Danish with an English summary)
Report: Næringsstofindholdet i mejeriprodukter 2010-2012 (In Danish with an English summary)
Report: Pesticider i kosten, Pesticidkontrol af fødevarer, 3. kvartal 2021 (Available in Danish only)
Report: Pesticider i kosten, Pesticidkontrol af fødevarer, 1. og 2. kvartal 2021 (Available in Danish only)
E-article: Voksne danskeres kost- og aktivitetsvaner under den første nationale COVID-19 nedlukning i foråret 2020 (Available in Danish only)
Fact sheet: Facts on Danish adults’ dietary and physical activity habits during the first national COVID-19 lockdown in the spring of 2020
Appendix: Til e-artiklen ”Voksne danskeres kost-og aktivitetsvaner under den første nationale COVID-19 nedlukning i foråret 2020” (Available in Danish only)
E-article: Risikovurderinger i DTU Fødevareinstituttet (Available in Danish only)
Report: Råderummet til tomme kalorier - og en ernæringsprofileringsmodel til at klassificere næringsfattige og energitætte fødevarer (In Danish with an English summary)
E-article: Nye maksimumgrænser for søde sager, snacks, søde drikke og alkoholiske drikke (Available in Danish only)
Fact sheet: Fakta om nye maksimumgrænser for søde sager, snacks, søde drikke og alkoholiske drikke (Available in Danish only)
E-article: Danskerne er verdensmestre i slikindkøb (Available in Danish only)
Report: Indtag af mejeriprodukter og udvikling af hjerte-kar-sygdomme, type 2 diabetes og metabolisk syndrom (In Danish with an English summary)
Report: Proficiency Test on pesticide residues in rapeseed cake
2020
Report: Næringsstofindhold i grøntsager indsamlet i perioden 2013-2019 (Available in Danish only)
Report: Pesticidrester i fødevarer 2020 - Resultater fra den danske pesticidkontrol (Available in Danish only)
Report: Annual Report on Zoonoses in Denmark 2020
E-article: Bag om danskernes kost og fysiske aktivitet i 2020-2021 (Available in Danish only)
E-article: De videnskabelige grunde til at anbefale børn at indtage færre søde sager og søde drikke (Available in Danish only)
Memo: Ernæringsfaglig vurdering af Nutri-Score (Available in Danish only)
Report: Råd om bæredygtig sund kost. Fagligt grundlag for et supplement til De officielle Kostråd (In Danish with an English summary)
E-article: Danskere spiser mest usundt lørdag og er mindst fysisk aktive søndag (In Danish, English version immediately below)
E-article: Danes have most unhealthy eating habits on Saturdays and are least active on Sundays
Appendix: Trends and sources in human salmonellosis 2020
E-article: Udviklingen i danskernes indtag af saltholdige fødevarer (Available in Danish only)
Report: MIraculiX - Strengthened risk assessment of chemicals
Report: Asterix - Analytical methodology for chemical screening and analyses in food surveillance
Report: Metrix - Risk-assessment of foods
Report: Proficiency Test on pesticide residues in rice kernels
2019
Booklet: 60th anniversary publication
Report: Annual Report on Zoonoses in Denmark 2019
Report: Pesticidrester i fødevarer 2019 – Resultater fra den danske pesticidkontrol (Available in Danish only)
Report: Dietary patterns, meat intake and health and Erratum
Memo: Saltindhold i færdigpakkede pålægssalater der sælges i danske dagligvarebutikker (Available in Danish only)
Memo: Saltindhold i færdigpakkede kartoffelprodukter der sælges i danske dagligvarebutikker (Available in Danish only)
Memo: Saltindhold i færdigpakkede charcuteriprodukter, der sælges i danske dagligvarebutikker (Available in Danish only)
Memo: Saltindhold i færdigpakkede saltede hele kødstykker (skinke, hamburgerryg, pulled kød) og middagspølser, der sælges i danske dagligvarebutikker (Available in Danish only)
Rapport: Næringsstofindhold i fisk og fiskeprodukter – med ekstra fokus på opdrætslaks
Report: Næringsstofindhold i fisk og fiskeprodukter – med ekstra fokus på opdrætslaks (In Danish with an English summary)
Report: Mad på plejecentre – sammenhæng mellem brug af økologiske produkter og den ernæringsmæssige kvalitet af maden samt forarbejdningsgrad ved indkøb (Available in Danish only)
Report: Potentiel ernæringsmæssig effekt af at spise Nøglehulsmærkede produkter – baseret på Nøglehulskriterier fra 2015 og produkter på markedet i 2017 (Available in Danish only)
Report: Pesticide Residues in Food on the Danish Market – Results from the period 2012-2017 (A minor error was identified in the version of the report, which was published on 2 May 2019. This version was updated on 10 May 2019).
Memo: Sikkerheden for gravide ved indtag af ingefærshots fremstillet af roden fra ægte ingefær (Zingiber officinale Roscoe) (Available in Danish only)
Report: Danske børns fiskeindtag (In Danish with a summary in English)
Report: One Health Integration in Surveillance – Inspiration and ideas
E-article: På vej mod en sundere og mere bæredygtig kost (Available in Danish only)
Report: The External Quality Assurance System of the WHO Global Foodborne Infections Network, 2017
Memo: Fareprofil for substrater til insektopdræt (hazard identification)
Report: Proficiency Test on pesticide residues in rye kernels
2018
Report: Madudbud i dagsinstitutioner 2018 (Available in Danish only)
Report: DANMAP 2018 Use of antimicrobial agents and occurrence of antimicrobial resistance in bacteria from food animals, food and humans in Denmark and Web Annex and Erratum 2018
Report: Annual Report on Zoonoses in Denmark in 2018
Report: Pesticidrester i fødevarer 2018 – Resultater fra den danske pesticidkontrol (pdf). A couple of minor error were identified in the version of the report, which was published on 7 October 2019. This version was updated on 10 August 2020.
E-article: Hvor meget kød spiser danskerne? – data fra statistikker og kostundersøgelser (Available in Danish only)
Report: Madudbud på arbejdspladser, ungdomsuddannelser, skoler og fritidsordninger 2017 (In Danish with a summary in English)
Report: Indtag af sportsernæringsprodukter blandt 15-55-årige danskere (In Danish with a summary in English)
Memo: Saltindhold i frosne pizzaer der sælges i danske dagligvarebutikker (Available in Danish only)
Memo: Saltindhold i færdigpakkede supper der sælges i danske dagligvarebutikker (Available in Danish only)
Memo: Saltindhold i færdigpakket ost der sælges i danske dagligvarebutikker (Available in Danish only)
Memo: Saltindhold i fiskekonserves, skaldyrkonserves og sildekonserves der sælges i danske dagligvarebutikker (Available in Danish only)
E-article: Ernæringsfaglig baggrund for guide til sundere mad i daginstitutionen (Available in Danish only)
E-article: Hvad er på menuen i børnehaver med økologisk mad? (Available in Danish only)
E-article: Risikovurdering af rabarberblade som menneskeføde (Available in Danish only)
Report: Vurdering af metode til bestemmelse af total organisk fluor (TOF) i fødevarekontaktmaterialer og bestemmelse af baggrundsniveau for TOF i pap og papir (Available in Danish only))
Report: Overvægt blandt 55-75-årige danskere – potentialer for at fremme sund kost og sundhedsadfærd (Available in Danish only)
Fact sheet: Fakta om overvægt blandt 55-75-årige danskere – potentialer for at fremme sund kost og sundhedsadfærd (Available in Danish only)
Hand book: Håndbog i opklaring af fødevare- eller vandbårne sygdomsudbrud (Available in Danish only)
Report: Proficiency Test on pesticide residues in hay flour
2017
Report: Source attribution of Campylobacter infections in Denmark
Report: Pesticidrester i fødevarer 2017 – Resultater fra den danske pesticidkontrol (Available in Danish only)
Report: DANMAP 2017 - Use of antimicrobial agents and occurrence of antimicrobial resistance in bacteria from food animals, food and humans in Denmark
Report: Annual Report on Zoonoses in Denmark 2017
E-article: Risikovurdering af bog (frugten fra bøgetræet) som fødevare (Available in Danish only)
E-article: Bag om Måltidsmærket: Udvikling og afprøvning af mærkets principper for sund kantinemad (Available in Danish only)
Report: Annual Report on Zoonoses in Denmark 2016
Report: Kostvaner, sundhedsadfærd og vægtstatus blandt 55-64-årige og 65-75-årige danskere (Available in Danish only)
E-article: Kostens betydning for børn og unges sundhed og overvægt: 2000-2013 (Available in Danish only)
Fact sheet: Børn og unges kost fra 2000-2013 (Available in Danish only)
Report: Næringsindhold i kødudskæringer - danske grise (In Danish with an English summary)
Memo: Modelberegninger bag kostråd til ældre over 65 år (Available in Danish only)
Fact sheet: Public health country profile Nordic region
Fact sheet: Public health country profile Denmark
Fact sheet: Public health country profile Finland
Fact sheet: Public health country profile Iceland
Fact sheet: Public health country profile Norway
Fact sheet: Public health country profile Sweden
Report: The Nordic Monitoring System 2011-2014
Report: Food at Work around the Clock – The Nordic Model
E-article: Flere grøntsager og fuldkornsprodukter i skolemad (Available in Danish only)
Report: Proficiency Test on pesticide residues in oat flour
2016
Report: The External Quality Assurance System of the WHO Global Foodborne Infections Network, 2016
Report: The 20th EURL-AR proficiency test - Enterococci, Staphylococci and E. coli 2016
Report: The 21st EURL-AR Proficiency Test Salmonella, Campylobacter and genotypic characterisation 2016
Report: Pesticidrester i fødevarer 2016 – Resultater fra den danske pesticidkontrol (Available in Danish only)
Rapport: DANMAP 2016
E-article: Saltindhold i brød og morgenmadscerealier (Available in Danish only)
Report: Pesticidrester i frugt og grøntsager 2010-2014 - Kostens pesticidbelastning fra frugt og grøntsager (Available in Danish only)
PhD thesis: Authenticity of aroma components - Enantiomeric separation and compound specific stable isotope analysis
PhD thesis: Extraction, characterization and application of antioxidants from the Nordic brown alga Fucus vesiculosus
Rapport: Plantebaserede kosttilskud – et kvalitativt studie af årsager, motiver og viden (In Danish with an English summary)
Report: The External Quality Assurance System of the WHO Global Foodborne Infections Network, 2014
Report: Mechanisms behind cancer risks associated with consumption of red and processed meat
E-artikel: Vitaminer i 100 år (Available in Danish only)
PhD thesis: Recipient Determinants Affecting Conjugational Promiscuity in Enterobacteriaceae
Report: Madlavning, måltider og sammenhæng med kostens ernæringsmæssige kvalitet (Available in Danish only)
Report: Effekten af stegetid og -temperatur på kvaliteten af spiseolier (Available in Danish only)
E-article: De fleste får nok vitaminer og mineraler fra kosten alene (Available in Danish only)
2015
Report: Report Proficiency Test on pesticide residues in maize flour
Report: The 18th Proficiency Testing – Enterococci, staphylococci and E. coli, 2015
Report: DANMAP 2015 (pdf) and web annex (pdf) and DDAD annex (pdf) and Erratum (pdf)
Report: The External Quality Assurance System of the WHO Global Foodborne Infections Network, 2015
Report: The 19th Proficiency Testing – Salmonella, Campylobacter and genotypic characterisation, 2015
Report: Pesticidrester i fødevarer 2015 – Resultater fra den danske pesticidkontrol (Available in Danish only)
Report: Annual Report on Zoonoses in Denmark 2015
PhD thesis: Gene-gene and gene-environment interactions in prostate, breast and colorectal cancer
PhD thesis: Chemical identification of contaminants in paper and board food contact materials
Report: Næringsdeklarationer og tolerancer - undersøgelse af udvalgte færdigpakkede fødevarer (In Danish with an English summary)
E-article: Danske kvinder er blevet mindre fysisk aktive (Available in Danish only)
PhD thesis: Common genetic variations in the CYP2R1 and GC genes are determinants of vitamin D status in Danes
Report: Nøglehulsmærkets betydning for produktudvikling (Available in Danish only)
E-news article: Flere overvægtige danske kvinder (Available in Danish only)
E-news article: Populære retter i danskernes aftensmad (Available in Danish only)
PhD thesis: Molecular Diagnostics of Foodborne Pathogens
Report: Pilotprojekt for udvikling af fiskeri af strandkrabber til foderproduktion (Available in Danish only)
PhD thesis: Integrative Systems Biology Applied to Toxicology
PhD thesis: Early life microbiota, neonatal immune maturation and hematopoiesis
Report: Helhedssyn på nødder – en risk-benefit vurdering (Available in Danish only)
Booklet: Cocktail: Danmarks største forskningsprojekt om cocktaileffekter i fødevarer (Available in Danish only)
Report: Risikorangering af sygdomsfremkaldende mikroorganismer i frisk frugt og grønt (Available in Danish only)
2014
PhD thesis. Effect of gut microbiota on intestinal integrity
Report: Annual Report on Zoonoses in Denmark 2014
Report: The procifiency test (pilot) report of the Global Microbial Identifier (GMI) initiative, year 2014 (pdf)
Report: Analysis of primary aromatic amines (PAA) in black nylon kitchenware 2014
Report: The 16th EURL-AR Proficiency Test - Enterococci, Staphylococci and E. coli 2014
Report: The 17th EURL-AR Proficiency Test Salmonella, Campylobacter and genotypic characterisation 2014
Report: Kantinemåltider 2014 – Ernæringsmæssig kvalitet
Rapport: Ringtest for identifikation og resistensbestemmelse af mastitispatogener 2014 (pdf - available in Danish only)
Report: Pesticidrester i fødevarer 2014 – Resultater fra den danske pesticidkontrol (pdf - available in Danish only)
Report: DANMAP 2014 (pdf) and web annex (pdf) and DADD annex (pdf)
PhD thesis: Formulation and validation of applied engineering equations for heat transfer processes in the food industry (pdf)
PhD thesis: Whole Genome Epidemiological Typing of Salmonella (pdf)
PhD thesis: Elucidating Flux Regulation of the Fermentation Modes of Lactococcus lactis: A Multilevel Study (pdf)
E-news article: Mange børn og unge får for meget koffein fra energidrikke (pdf)
Report: Proficiency Test on incurred and spiked pesticides in wheat (pdf)
Report: Energidrikke i Danmark. Undersøgelse af indtaget blandt 10-35-årige (pdf)
PhD thesis: N-nitrosamines in processed meat products - analysis, occurrence, formation, mitigation and exposure(pdf)
PhD thesis: Discovery and characterization of novel bioactive peptides from manrine secondary products(pdf)
PhD Thesis: Effect of gut microbiota on intestinal integrity (pdf)
Report: The 14th EURL-AR Proficiency Test – enterococci, staphylococci and E. coli 2013 (pdf)
Report: The 15th EURL-AR Proficiency Test - Salmonella, Campylobacter and genotypic characterization 2013 (pdf)
Report: Madspild i forbindelse med økologiomlægning i offentlige køkkener (pdf)
Report: Practical Use of NItrite and Basis for Dosafe in the Manufacture of Meat Products (pdf)
Report: Annual Report on Zoonoses in Denmark 2013 (pdf)
Report: Report on Proficiency Test on incurred and spiked pesticides in feed (pdf)
PhD Thesis: Impact of food environmental factors related to fermented sausages on Salmonella stress and virulence response (pdf)
E-news article: Social ulighed i overvægt blandt børn (pdf, available in Danish only)
Report: Pesticidrester i fødevarer 2012 (pdf)
2013
Report: Pesticide Residues - Results from the period 2004-2011 (pdf)
Report: Chemical contaminants 2012-2013
Report: Danskernes kostvaner 2011-2013 (In Danish with an English summary)
Report: The External Quality Assurance System of the WHO Global Foodborne Infections Network, 2013
Report: Pesticidrester i fødevarer 2013 – Resultater fra den danske pesticidkontrol (pdf)
Report: Danskernes kostvaner. Spæd- og småbørn 2006-2007 (pdf)
Report: Måltidsvaner for voksne med kort uddannelse 2005-2008 (pdf)
E-news article: Kundernes adfærd og indtag på en fastfoodrestaurant – resultater fra et eksperimentelt forsøg (pdf)
Report: Chemical contaminants 2004-2011 (pdf)
Report: Per and polyfluorinated substances in the Nordic Countries (pdf)
Report: The 13th EURL-AR Proficiency Test – Salmonella, Campylobacter and genotypic characterization 2012 (pdf)
Report: The 12th EURL-AR Proficiency Test – enterococci, staphylococci and E. coli 2012 (pdf)
Report: Danmap 2012 (pdf) og webannex(pdf)
E-news article: Mad på farten - hvad ønsker kunderne? (pdf)
E-news article: Er det naturlige sundt (pdf)
PhD Thesis: Physico-chemical properties, oxidative stability and non-enzymatic browning in marine phospholipid emulsions and their use in food applications (pdf)
Report: Assessment of the human-health impact of Salmonella in animal feed (pdf)
Report: Nutritional evaluation of lowering consumption of meat and meat products in the Nordic context (pdf)
Report: Chemical Contaminants 2004-2011 (pdf)
Report: Pesticide residues in our diet Q1 2013 (pdf, in Danish)
Report: Annual report on zoonoses in Denmark 2012 (pdf)
E-news article: Wholegrain intake of Danes 2011-2012 (pdf)
Report: Sociale forskelle. Børns kostvaner, fysisk aktivitet og overvægt & voksnes kostvaner (pdf)
PhD Thesis: Bacterial Impact on the Gut Metablolome (pdf)
PhD Thesis: A study of traceability and quality assurance in fish supply chains (pdf)
Report: Mål, vægt og portionsstørrelser på fødevarer (pdf)
Aquaculture application and ecophysiology of marine bacteria from the Roseobacter clade (pdf)
Danskernes faktiske kost og oplevelsen af sunde kostvaner (pdf)
Børn og unges måltidsvaner 2005-2008 (pdf)
Harske fiskeolier – om produktion, kvalitet og anvendelse af fiskeolie (pdf)
Kostens betydning for børns sundhed og overvægt (pdf)
PhD Thesis: Sensitising Capacity of Peptides from Food Allergens (pdf)