I en opdateret risikovurdering af tre stærke nudelprodukter konkluderer DTU Fødevareinstituttet, at niveauet af totailcapsaicin i et af produkterne er så højt, at produktet kan udgøre en risiko for, at forbrugerne udvikler akutte forgiftninger ved indtag af indholdet i en enkelt pakke nudler med chilisauce.
I to andre produkter ligger indholdet af totailcapsaicin i nye danske analyseresultater under det interval, hvor forgiftninger hidtil er set.
Den opdaterede risikovurdering er baseret på nye danske analyseresultater modtaget fra Fødevarestyrelsen. Fødevarestyrelsen har på den baggrund bedt DTU Fødevareinstituttet om at vurdere de mulige sundhedsmæssige effekter af tre nudelprodukter.
Adskillelse mellem risikovurdering og risikohåndtering
I Danmark vurderer DTU Fødevareinstituttet mikrobiologiske og kemiske risici på fødevareområdet, mens det er myndighederne, i dette tilfælde Fødevarestyrelsen, som beslutter, hvordan en risiko skal håndteres.
Risikovurdering er en videnskabelig disciplin, hvor forskere vurderer risici baseret på tilgængelige data og videnskabelige publikationer. Grundlaget for en vurdering er dermed afhængig af kvaliteten og omfanget af tilgængelig videnskabelig viden.
Risikohåndtering er myndighedernes beslutning om, hvorvidt handling er nødvendig for at reducere en risiko og i givet fald, hvad der skal gøres. Det er med andre ord myndighederne, som beslutter, om en given risiko er acceptabel.
Ansvaret for, at et fødevareprodukt er sikkert for forbrugerne at spise, ligger hos producenten.
Læs mere
Se risikovurderingen på DTU Fødevareinstituttets website: Risikovurdering af tre nudelprodukter på baggrund af målinger af totalcapsaicinindholdet i chilisaucen, dateret 11. juli 2024.
Se pressemeddelelse fra Fødevarestyrelsen: Nye analyseresultater frikender stærke chilinudler
Hent e-artiklen: Risikovurderinger i DTU Fødevareinstituttet (pdf).
Se også DTU Fødevareinstituttets temasite om risikovurderinger.