Takeaway vokser i popularitet og portionsstørrelser, mens måltiderne er blevet mindre grønne

Vi køber masser af takeaway, i større portioner, mens indholdet af kød har fået mere plads på bekostning af grøntsagerne. Det fremgår af en ny undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet.

Burger og pommes frites
 Foto: Colourbox

Forskerne undersøgte 24 forskellige populære takeaway-retter, der blev opdelt i 8 kategorier:

  • Asiatiske retter: Forårsruller, en ret med nudler og tre retter med ris
  • Burger: Burger med kylling og tre slags burgere med oksekød med/uden ost og bacon
  • Dürümrulle og pitabrød med kebab og pitabrød med falafel
  • Grillretter: Kebabmix, fransk hotdog og grillkylling med pommes frites
  • Pizza: Pizza Margherita, pizza pepperoni, salat pizza med kebab og Hawaii pizza
  • Salat med kylling
  • Sandwich med kylling og bacon
  • Sushimenu og tangsalat

Store takeaway-portioner

Mange takeaway-måltider kommer i store portioner. For eksempel har 77% af restauranterne, som sælger asiatiske retter, gennemsnitlige portionsstørrelser på over 700 gram, og en burger med dobbelt bøf, ost og bacon vejer hos halvdelen af restauranterne over et halvt kilo. Der er dog store udsving i størrelsen på de udleverede takeaway-retter, fra en fransk hotdog på 138 gram til wokret med oksekød og ris på 1280 gram.

”Jeg er overrasket over, at portionsstørrelserne generelt er store. Vi har ingen tal for, om de asiatiske retter er vokset, da de ikke var med i undersøgelsen fra 2005, men vi kan se, at de typisk vejer mellem 540 og 849 gram,” siger Marija Langwagen.

En sandwich med kylling og bacon er i gennemsnit blevet 36% større sammenlignet med 2005, og mængden af kylling og bacon er steget med henholdsvis 77% og 58%. Den mindste stigning er indholdet af grøntsager, som trods vægtøgningen på mere end en tredjedel, kun er steget med 15%.

Læs mere

Resultaterne er udgivet i en ny rapport, som kan downloades fra DTU Fødevareinstituttets website: Sammensætningen af takeaway-måltider i Danmark - Vægt og portionsstørrelser

Rapporten er udarbejdet for Fødevarestyrelsen og udgivet af DTU Fødevareinstituttet, ISBN nr. 978-87-7586-033-3. Den præsenterer data for portionsstørrelser og vægt af ingredienser i 24 af de mest populære takeaway-måltider. Rapporten bygger på data indsamlet i 2022.

Måltiderne er udvalgt med udgangspunkt i markedsdata fra Euromonitor International samt salgsdata fra to digitale takeaway-bestillingsplatforme i Danmark.

Forfattere: Marija Langwagen, Sisse Fagt, Anders Poulsen, Jette Jakobsen, Anja Pia Biltoft-Jensen

Læs mere om Forskningsgruppen for Ernæring, Bæredygtighed og Sundhedsfremme, og se tema om Ernæring og Kostvaner.

Kontakt

Marija Lennore Mellanie Langwagen

Marija Lennore Mellanie Langwagen Projektleder DTU Fødevareinstituttet

Sisse Fagt

Sisse Fagt Seniorrådgiver DTU Fødevareinstituttet

Anders Poulsen

Anders Poulsen Akademisk medarbejder DTU Fødevareinstituttet

Jette Jakobsen

Jette Jakobsen Seniorforsker DTU Fødevareinstituttet

Anja Pia Biltoft-Jensen

Anja Pia Biltoft-Jensen Seniorforsker, forskningsgruppeleder DTU Fødevareinstituttet