Multiresistente bakterier smitter hvert år 800.000 mennesker på verdensplan, viser tal fra Det Europæiske Center for Sygdomsforebyggelse og –kontrol, ECDC.
Multiresistente bakterier findes i både mennesker, dyr, planter og i miljøet. Hvis antibiotika ikke anvendes med omtanke, kan bakterier udvikle antibiotikaresistens, hvor harmløse infektioner kan blive livstruende. Resistens over for antibiotika er et stigende problem globalt, og Verdenssundhedsorganisationen, WHO, anser det for at være en af de største trusler mod menneskers sundhed.
Tal fra Global Burden of Bacterial Antimicrobial Resistance (GRAM) viser, at hvert år dør omkring 1,27 millioner mennesker af multiresistente bakterier. Tallet forventes at stige til ti millioner mennesker årligt i 2050. Det er flere, end der i dag dør af kræft.
30.000 genomer kortlagt i Afrika
Med den nye bevilling til projektet SeqAfrica er målet blandt andet at forbedre resistensovervågningen gennem helgenomsekventering, som gør det muligt at kortlægge bakteriers totale DNA-profil hurtigt og rimeligt billigt.
”SeqAfrica hjælper de afrikanske lande med at opbygge laboratoriekapacitet og pålidelige data om omfanget af antibiotikaresistens. Derudover hjælper projektet med at finde tendenser i resistens for at kunne reducere uhensigtsmæssig brug af antibiotika og sikre bedre behandling af patienter samt styrke politiske handleplaner”, forklarer professor Rene S. Hendriksen, programdirektør for SeqAfrica fra DTU Fødevareinstituttet.
Første etape af SeqAfrica har styrket forskningen i Afrika og kortlagt mere end 20.000 bakterielle og 10.000 SARS-CoV-2 genomer samt uddannet medarbejdere lokalt i Afrika.
”En af de markante variationer af Corona, som bredte sig globalt fra Sydafrika, blev faktisk lokaliseret igennem SeqAfrica midler og på et af de laboratorier, som SeqAfrica samarbejder med”, fortæller Rene S. Hendriksen.
Flere lokale faciliteter skal styrke viden
Tilskuddet fra Fleming Fund betyder, at overvågningen af antibiotikaresistens nu kan udbredes.
”Anden fase af SeqAfrica-projektet handler om demokratisering, hvor vi skal styrke overvågningen af antibiotikaresistens og udbrede og forankre data lokalt. Derfor opretter vi lokale faciliteter ud over de eksisterende regionale, så antibiotikaresistens og tendenser i resistens hurtigt kan lokaliseres og håndteres lokalt”, siger Rene S. Hendriksen og uddyber:
"Det bliver lettere at bane vejen for nationale politikker i Afrika, der giver mandat til at reducere og forebygge antibiotikaresistens, når vi netop kan opbygge resistens-overvågningskapaciteten langt nede i overvågningspyramiden og sundhedssystemet samt inddrage de praktiserende læger i lande og sektorer."