OBS: En ny vurdering er offentliggjort juli 2024. Se: Opdateret risikovurdering af stærke nudelprodukter
Fødevarestyrelsen har bedt DTU Fødevareinstituttet om at vurdere de mulige sundhedsmæssige effekter af tre nudelprodukter. Vurderingen er foretaget på basis af deres indhold af capsaicin og andre capsaicinoider (omtalt som totalcapsaicin) i de chilisaucer, der tilsættes nudlerne. Vurderingen er foretaget på baggrund af tilgængelig videnskabelig litteratur, herunder information om hidtidige forgiftningstilfælde.
Der er tale om en ny vurdering, da DTU Fødevareinstituttet har fået nye oplysninger fra Fødevarestyrelsen om sammensætningen af de tre produkter.
Risikovurderingen konkluderer fortsat, at niveauerne af totalcapsaicin i de tre produkter er så høje, at de kan udgøre en risiko for, at forbrugerne udvikler akutte forgiftninger ved indtag af indholdet i en enkelt pakke nudler. Forgiftningstilfælde er især set blandt børn og unge og i tilfælde, hvor de deltager i udfordringer om at spise stærke chiliprodukter.
Adskillelse mellem risikovurdering og risikohåndtering
I Danmark vurderer DTU Fødevareinstituttet mikrobiologiske og kemiske risici på fødevareområdet, mens det er myndighederne, i dette tilfælde Fødevarestyrelsen, som beslutter, hvordan en risiko skal håndteres.
Risikovurdering er en videnskabelig disciplin, hvor forskere vurderer risici baseret på tilgængelige data og videnskabelige publikationer. Grundlaget for en vurdering er dermed afhængig af kvaliteten og omfanget af tilgængelig videnskabelig viden.
Risikohåndtering er myndighedernes beslutning om, hvorvidt handling er nødvendig for at reducere en risiko og i givet fald, hvad der skal gøres. Det er med andre ord myndighederne, som beslutter, om en given risiko er acceptabel.
Ansvaret for, at et fødevareprodukt er sikkert for forbrugerne at spise, ligger hos producenten.
Læs mere
Se risikovurderingen på DTU Fødevareinstituttets website: Vurdering af tre nudelprodukter på baggrund af målinger af totalcapsaicinindholdet i chilisaucen (pdf)
OBS: En ny vurdering er offentliggjort juli 2024. Se: Opdateret risikovurdering af stærke nudelprodukter
Hent e-artiklen: Risikovurderinger i DTU Fødevareinstituttet (pdf).
Se også DTU Fødevareinstituttets temasite om risikovurderinger.