Kostfibre er gavnlige for vores sundhed, og forskere fra DTU Fødevareinstituttet og Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet har nu fundet en del af svaret på hvorfor. Forskellige typer bakterier i vores tyktarm konkurrerer om at udnytte en essentiel aminosyre, tryptofan. Konkurrencen kan påvirke vores helbred i en sund eller usund retning. Forskningen, der er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nature Microbiology, afslører, at tarmbakterier hjælper med at omdanne tryptofan til sunde stoffer, når vi spiser masser af kostfibre. Men hvis vi ikke spiser nok fibre, kan tarmbakterierne forvandle tryptofan til et skadeligt stof.
“Resultaterne understreger, at vores kostvaner i høj grad påvirker tarmbakteriernes adfærd og skaber en balance mellem sundhedsfremmende og sygdomsrelaterede aktiviteter. På lang sigt kan resultaterne hjælpe os med at designe kostprogrammer, der forebygger en række sygdomme,” siger professor ved DTU Fødevareinstituttet, Tine Rask Licht.
Kostfibre afgør kampen om tryptofan
Man har længe vidst, at kostfibre omdannes til sunde kortkædede fedtsyrer af tarmbakterierne i tyktarmen. Men det nye studie overrasker ved at vise, at kostfibre også bidrager til sundhed ved både at forhindre omdannelsen af aminosyren tryptofan til skadelige stoffer og fremme dens omdannelse til sunde stoffer i tyktarmen.
“Tarmbakterien E. coli kan omdanne tryptofan til det skadelige stof indol, som er forbundet med udviklingen af kronisk nyresygdom. Men en anden tarmbakterie, C. sporogenes, omdanner tryptofan til sunde stoffer, der ser ud til at være koblet med beskyttelse imod inflammatoriske tarmsygdomme, type 2-diabetes, hjertekarsygdomme og neurologiske sygdomme,” siger forsker ved DTU Fødevareinstituttet Anurag Kumar Sinha.
Gennem flere eksperimenter i bakteriekulturer og mus viste forskerne, at fiber-nedbrydende tarmbakterier, som B. thetaiotaomicron, regulerer E. colis dannelse af det skadelige stof indol.
“B. thetaiotaomicron hjælper ved at nedbryde fibre til simple sukkerarter, som E. coli foretrækker frem for tryptofan for at vokse i tarmen. Sukkerkomponenterne fra fibrene forhindrer E. coli i at omdanne tryptofan til indol, hvilket giver C. sporogenes mulighed for at udnytte tryptofan til produktionen af de sunde stoffer,” siger Anurag Kumar Sinha.