Kostfibre får vores tarmbakterier til at opføre sig sundt

Vi får sunde kostfibre ved at spise frugt, grøntsager og fuldkorn. Men hvorfor er kostfibrene så gode for os? Et hold forskere har opdaget, at kostfibre har indflydelse på, hvordan bakterierne opfører sig i tyktarmen, og at de spiller en afgørende rolle for, om der bliver produceret sunde eller skadelige stoffer.

 Foto: Colourbox

Forståelse af tarmbakteriers adfærd

Det er velkendt, at kostfibre kan ændre sammensætningen og mængden af bakterier i vores tarmmikrobiom. Men at se udelukkende på sammensætningen og mængden af forskellige tarmbakterier fortæller ikke så meget om bakteriernes effekt på vores helbred.

”Forskningen i tarmmikrobiomet har haft et stort fokus på at vurdere kostens indflydelse på mængden af potentielt gode eller dårlige tarmbakterier, men nok overset, at kosten kan regulere tarmbakteriernes aktivitet uden nødvendigvis at ændre mængden af bakteriearter i tyktarmen," siger lektor ved DTU Fødevareinstituttet Martin Frederik Laursen.

Så kostfibrene hjælper ikke kun med at ændre typerne af bakterier i tarmen, hvilket fører til en sundere sammensætning af tarmmikrobiomet, de påvirker også tarmbakteriernes aktivitet, hvilket fremmer sundhed.

“Som forskere i tarmikrobiomet skal vi måske ændre fokus fra at betragte tarmbakterier og deres antal som værende noget enten godt eller skidt og i stedet prøve at forstå, hvordan vi får vores tarmbakterier til at opføre sig på måder, som er sunde for os,” siger Martin Frederik Laursen.

Denne forståelse kan hjælpe forskere med at udvikle bedre kostanbefalinger, der er sunde og forebygger sygdom.

Den essentielle aminosyre tryptofan omdannes i tyktarmen til enten gavnlige eller skadelige stoffer. Forskningen viser, at tryptofan bidrager til produktionen af de sunde stoffer indolmælkesyre (ILA) og indolpropionsyre (IPA), når vi indtager tilstrækkelige mængder kostfibre. Hvis vi derimod ikke får nok kostfibre, vil tryptofan blive omdannet til stoffet indol, som er forbundet med en negativ effekt på helbredet. Figuren er lavet ved hjælp af BioRender (biorender.com) af Martin Frederik Laursen.

Fakta

Essentielle aminosyrer, som f.eks.  tryptofan, får vi gennem kosten, da kroppen ikke selv kan producere dem.

Proteinrige fødevarer er kilder til tryptofan. F.eks. kylling, kalkun, laks, tun, æg, mælk, ost, yoghurt, bælgfrugter, nødder og frø.

Kostfibre findes i frugter, grøntsager og fuldkorn.

Originaltitel på forskningsartiklen: “Dietary fibre directs microbial tryptophan metabolism via metabolic interactions in the gut microbiota

Forskningen er finansieret af Novo Nordisk Fondens projekt PRIMA, ledet af professor Tine Rask Licht ved DTU Fødevareinstituttet.

 

Læs mere: 

Læs mere om Forskningsgruppen for Tarmbakterier og Sundhed på DTU Fødevareinstituttets hjemmeside.