Forskere fra DTU Fødevareinstituttet vil med en ny metode vurdere miljøkemikaliers konsekvenser for folkesundheden og dermed sætte myndighederne bedre i stand til at træffe beslutninger i forhold til miljø og sundhed. Det er formålet med et nyt forskningsprojekt, BurdenX.
”Vi håber at blive i stand til at estimere sygdomsbyrden for nogle miljøkemikalier, hvor det hidtil ikke har været muligt. Fokus for det nye projekt er at inkludere nye typer af data i beregningerne. I øjeblikket baserer vi primært beregningen af sygdomsbyrden for miljøkemikalier på epidemiologiske data, men de er ikke altid tilstrækkelige eller følsomme nok til, at vi kan lave en kobling mellem det kemiske stof og et sygdomsudfald,” siger forsker på DTU Fødevareinstituttet og leder af BurdenX-projektet, Sofie Theresa Thomsen.
Projektet er målrettet miljøkemikalier, som vi bliver udsat for gennem f.eks. luft, vand og mad, og som der først er kommet fokus på i de senere år. PFAS vil blive anvendt som et casestudie, men forskerne håber at metoden, der udvikles, også kan anvendes til at beregne sygdomsbyrden for mange andre miljøkemikalier.
Udover epidemiologiske data vil den nye metode inkludere andre typer af data f.eks. fra celleforsøg og matematiske modeller.
Beregninger af miljøkemikaliernes effekt på folkesundheden vil kunne sammenlignes med beregninger af andre påvirkninger af folkesundheden, så man kan rangere forskellige risikofaktorer og heraf følgende sygdomme mod hinanden.
Sygdomsbyrden bliver ofte angivet i sygdomsjusterede leveår (DALYs), hvilket derfor også er målet for den nye metode. DALYs kombinerer data for dødelighed og sygelighed i én måleenhed og er et mål for antal raske leveår, der mistes.