Pesticidrester i konventionelle fødevarer
I den konventionelle produktion kan pesticider bruges i dyrkningen af frugt, grøntsager og korn. Pesticider er en betegnelse for sprøjtemidler, der bruges til at bekæmpe skadedyr, ukrudt og svampeangreb på afgrøderne. Men i EU har vi regler for, hvor mange pesticidrester, der må være i frugt, grøntsager og kornprodukter.
I dansk konventionelt dyrket frugt er pesticidrester fundet i 68% af prøverne. For resten af EU er tallet 82% og 81%, når frugten er dyrket uden for EU.
Generelt indeholder dansk produceret frugt og grønt færre pesticidrester end udenlandsk, og pesticiderne er oftere fundet i frugt end i grøntsager.
”For danske grøntsager er pesticidrester fundet i 19% af prøverne. I resten af EU er pesticidrester fundet i 58% af prøverne, og uden for EU er tallet 62%. Pesticidrapporten viser, at de danske tomater i 2023 ligesom i 2022 er fri for pesticidrester, mens rester er fundet i 76% af de udenlandske tomater”, forklarer seniorrådgiver Bodil Hamborg Jensen fra DTU Fødevareinstituttet.
Mere end ét pesticid er fundet i 52% af de udenlandsk konventionelt dyrkede prøver af frugt, grøntsager og kornprodukter, mens det kun er tilfældet for 12% af de danske prøver.
Økologiske fødevarer
I 2023 er pesticidrester fundet i 2,3% af alle økologiske prøver.
Anvendelse af pesticider i den økologiske produktion er, bortset fra få undtagelser, ikke tilladt.
”Det betyder imidlertid ikke, at der altid er tale om en overtrædelse af økologireglerne, hvis der påvises et lille indhold af pesticider i en økologisk fødevare. Udover at pesticidet kan være godkendt til økologisk produktion, kan indholdet f.eks. også skyldes, at pesticidet er ført med vinden fra en konventionel dyrket nabomark”, forklarer seniorrådgiver Bodil Hamborg Jensen fra DTU Fødevareinstituttet.
”Generelt skal man vælge økologiske fødevarer, hvis man vil undgå sprøjterester”, tilføjer Bodil Hamborg Jensen.
Prøver kan udgøre en sundhedsmæssig risiko
30 prøver er vurderet til, at en sundhedsmæssig risiko ikke kan udelukkes. 11 af prøverne er stikprøver, og de resterende 19 er mistankeprøver.
Pesticidrester udgør generelt en ubetydelig sundhedsmæssig risiko
Forskerne følger nøje med i, om den samlede mængde pesticidrester kan udgøre en sundhedsmæssig risiko for forbrugeren. DTU Fødevareinstituttet vurderer, at de pesticidrester, der forekommer i fødevarer på det danske marked, generelt udgør en ubetydelig sundhedsmæssig risiko.