Energiindholdet i takeaway-måltider er meget højt

Energiindholdet i 22 forskellige takeaway-måltider, som DTU Fødevareinstituttet har undersøgt, er meget højt. De testede måltider indeholdt op til 67% af det daglige anbefalede energiindtag, og mange retter er for fede, for salte og indeholder for lidt fibre fra fuldkorn og grøntsager.

burger med ost
 Energiindholdet i en ”Burger med oksekød og ost” varierer fra 2.300 til 4.100 kilojoule afhængigt af, hvor du køber den. Det gør det svært for forbrugerne at vurdere, hvor meget energi de får. Modelfoto: Colourbox

Undersøgelsen giver et vigtigt indblik i, hvad vi egentlig får, når vi bestiller takeaway, og kan hjælpe forbrugerne med at træffe sundere valg. Med de store variationer i energiindholdet mellem forskellige udsalgssteder og måltidstyper, er det vigtigt at være opmærksom på, hvad man vælger, hvis man ønsker at holde styr på sit energi-indtag.

Projektet omfatter 22 takeaway-måltider fordelt på otte hovedgrupper (i rapporten er retterne yderligere opdelt i henholdsvis komplette måltider og forretter/mellemmåltider):

1. Asiatiske retter – fem retter er undersøgt: Butter chicken med ris, Forårsruller med grøntsager, Kylling i rød karry med ris, Pad Thai med rejer, Wokret med oksekød og ris.
2. Burgere – fire retter er undersøgt: Burger med kylling og ost, Burger med oksekød, Burger med oksekød og ost, Burger med oksekød, ost og bacon.
3. Dürümrulle/pitabrød – tre retter er undersøgt: Dürümrulle med kebab, Pitabrød med falafel, Pitabrød med kebab.
4. Grillretter – fire retter er undersøgt (pommes frites i to størrelser): Fransk hotdog med dressing, Kebab med pommes frites og dressing, Grillkylling med pommes frites og remoulade, Pommes frites med ketchup.
5. Pizza – fire retter er undersøgt: Pizza Margherita, Pizza med kebab, salat og dressing, Pizza med pepperoni, Pizza med skinke og ananas. 
6. Salat – én ret er undersøgt: Salat med kylling, dressing og brød.
7. Sandwich – én ret er undersøgt: Sandwich med kylling, bacon og dressing.
8. Sushi – to retter er undersøgt: Sushimenu og Tangsalat. 

Hvert takeaway-måltid er indsamlet fra otte forskellige udsalgssteder i de fem regioner i Danmark (Nordjylland, Midtjylland, Syddanmark, Sjælland og Hovedstaden). I alt er indsamlet 184 enkeltprøver, som er analyseret for makro- og mikronæringsstoffer.

Prøveudtagningen er foretaget i 2022, og analysedata er offentliggjort i den danske fødevaredatabase Frida, hvor man kan se energi- og næringsstofindhold i de 22 retter, dog for otte af retterne uden tilbehør, som udleveres sammen med retten. Samt for pommes frites, kogt ris og tangsalat.

Rapporten er udarbejdet for Fødevarestyrelsen og udgivet af DTU Fødevareinstituttet, ISBN nr. 978-87-7586-050-0). Den er forfattet af Jette Jakobsen, Marija Langwagen, Anders Poulsen, Sisse Fagt og Anja Biltoft-Jensen. 

Kontakt

Sisse Fagt

Sisse Fagt Seniorrådgiver DTU Fødevareinstituttet

Jette Jakobsen

Jette Jakobsen Seniorforsker DTU Fødevareinstituttet