Nyt fødevarekategoriserings-system til at vurdere, hvor sund og klimavenlig mad i professionelle køkkener er

DTU Fødevareinstituttet kommer med forslag til grupperinger af fødevarer og drikkevarer, der kan gøre det muligt at følge udviklingen i professionelle køkkeners fødevareforbrug og evaluere, hvordan køkkenernes indkøb harmonerer med de officielle kostråd til professionelle køkkener.

Fødevarer inddelt i grupperinger
 Monitorering af indkøb til professionelle køkkener kan blive et værdifuldt redskab til at følge ændringer af indkøbsvaner, der tager hensyn til både sundhed og klima. Foto: Colourbox
Det skønnes, at det offentlige dagligt serverer over en 1 million måltider. Knap 700.000 af disse måltider serveres til børn i dagtilbud og skoler, studerende samt offentligt ansatte (Landbrug & Fødevarer, 2023), som er kernemålgrupperne for Kostråd til Måltider – de officielle kostråd til professionelle køkkener. Kostråd til Måltider - bygger på De officielle Kostråd til borgerne. 

Næste skridt er at skabe nogle referenceværdier, som gør det muligt for kantinerne at vurdere, om indkøbene betyder, at de overholder Kostråd til Måltider. Det indebærer overvejelser i forhold til målgrupper, måltider og drikkevarer.  

Læs mere:

Læs rapporten ”Forslag til fødevaregruppering af indkøbsdata til brug for monitorering af professionelle køkkeners efterlevelse af Kostråd til Måltider”.
Rapporten er udarbejdet af DTU Fødevareinstituttet for Fødevarestyrelsen og er finansieret af Miljø- og Fødevareministeriet. 

Læs mere om Forskningsgruppen for Ernæring, Bæredygtighed og Sundhedsfremme i DTU Fødevareinstituttet.

 

Kontakt

Anne Dahl Lassen

Anne Dahl Lassen Seniorforsker DTU Fødevareinstituttet

Lene Møller Christensen

Lene Møller Christensen Akademisk medarbejder DTU Fødevareinstituttet