Fødevarer med pesticidrester på det danske marked

I 2023 er pesticidrester fundet i 80% af alle stikprøver af konventionelt dyrket frugt, i 42% af alle stikprøver af konventionelt dyrkede grøntsager samt i 27% af de konventionelt dyrkede kornprodukter. Men 98% af alle stikprøver af frugt, grøntsager og kornprodukter overholder de fastsatte grænseværdier for pesticider i fødevarer. Det viser den årlige pesticidrapport fra Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet.

kålblad
 

Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet står for at gennemføre den danske pesticidkontrol, som undersøger prøver af frugt, grøntsager, kornprodukter, babymad, forarbejdede produkter samt animalske produkter som kød, lever, æg og honning for pesticidrester.

Det er en risikobaseret kontrol, hvor prøveudtagningen lægger vægt på:

  • de 25 fødevarer, som danskerne – ifølge beregninger fra DTU Fødevareinstituttet – får mere end 80% af deres samlede pesticidindtag fra
  • fødevarer hvor der er størst sandsynlighed for at finde pesticidrester
  • fødevarer hvor der er størst risiko for, at grænseværdien er overskredet.