Plantebaserede alternativer bruges kun lidt

Plantebaserede alternativer til kød, fisk og mejeriprodukter bliver kun brugt i et begrænset omfang, viser en ny undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet.

Colourbox
 Foto: Colourbox

Plantebaserede alternativer til kød, fisk og mejeriprodukter er produkter, som er baseret på planter, men efterligner smag, tekstur og egenskaber ved traditionelle kød-, fisk- og mejeriprodukter. 

Alternativerne er rettet mod f.eks. vegetarer, veganere og personer, der gerne vil nedsætte deres forbrug af animalske produkter. Plantealternativer til kød består mest af alternativer til hakket fars, for-formede bøffer, nuggets, schnitzel, pålæg, pølser, falafler og tofu. Plantealternativer til mejeriprodukter omfatter bl.a. plantedrikke, syrnede plantedrikke og plantebaserede oste.

Salget af plantebaserede alternativer, herunder plantedrikke, er steget i de senere år, men stigningen kommer fra et lavt udgangspunkt. I 2009 udgjorde salget af plantedrikke ifølge data fra Euromonitor 0,8 liter per person per år, hvilket i 2023 var steget til 3,1 liter per person per år – dvs. en stigning på 288%. Data fra Euromonitor viser, at salget af kød- og fiskealternativer i 2016 udgjorde 0,3 kg per person per år, og i 2023 0,9 kg per person per år, hvilket er en stigning på 300%.

 

De plantebaserede alternativer bruges efter hensigten

Når fødevareproducenter ønsker at lave plantebaserede alternativer til kød, fisk og mejeriprodukter, kan de blive beriget med de vitaminer og mineraler, som er i det produkt, de er et alternativ for – dog undtaget de økologiske udgaver, som ikke må beriges. 

Berigelse kræver en risikovurdering, som DTU Fødevareinstituttet leverer til Fødevarestyrelsen, hvilket også er baggrunden for undersøgelsen. Når forskerne skal lave en risikovurdering, er det bl.a. vigtigt for dem at vide, hvordan befolkningen bruger de plantebaserede alternativer. 

”Generelt bruger borgerne de plantebaserede alternativer, som de var tiltænkt, og det betyder noget for ernæringen. Hvis du f.eks. spiser dobbelt så meget af et kødalternativ, som du ville have spist af kødet, kan det måske blive uhensigtsmæssigt set ud fra et ernæringsmæssigt synspunkt, men det er altså ikke tilfældet her,” siger Anja Biltoft-Jensen, seniorforsker ved DTU Fødevareinstituttet. 

Deltagerne i undersøgelsen oplyste, at de indtog de plantebaserede alternativer i nogenlunde samme mængder som de produkter, de erstatter. Resultaterne tyder ikke på, at de plantebaserede alternativer f.eks. erstatter frugt, grøntsager, bælgfrugter, nødder, frø og kornprodukter i kosten. 

Ingen i undersøgelsen brugte plantebaserede fiskealternativer. 


Undersøgelsen er lavet for Fødevarestyrelsen på baggrund af data indsamlet i første halvdel af Den Nationale Undersøgelse af Danskernes Kost og Fysiske Aktivitet 2021-2024 (DANSDA). Den indeholder data fra 4. kvartal i 2021 til og med 3. kvartal i 2022. 

Undersøgelsen består af to dele – en omfattende analyse af den ernæringsmæssige betydning af indtaget af plantebaserede alternativer til kød og mejeriprodukter i løbet af en uge, samt en interviewbaseret analyse af 16 deltageres brug af plantebaserede alternativer, og hvordan deltagerne vurderer produkterne. 

DANSDA, som DTU Fødevareinstituttet gennemfører, kortlægger danskernes kostvaner og aktivitetsniveau for at rådgive om sundhed, livsstilssygdomme og kostens klimaeffekter. Data bruges af forskere og myndigheder til at vurdere indtag af næringsstoffer, fysisk aktivitetsniveau og fødevaresikkerhed. Læs mere på DANSDA’s website.

Samlet set spiller de plantebaserede alternativer endnu ikke en væsentlig rolle i danskernes kost, og der er behov for mere data og forskning for at kunne lave en fuldstændig risikovurdering af produkterne. 

 

Læs mere

Læs notatet og rapporten, der tilsammen udgør den omtalte undersøgelse.

Læs også mere om Forskningsgruppen for Ernæring, Bæredygtighed og Sundhedsfremme på DTU Fødevareinstituttets website.

Kontakt

Sisse Fagt

Sisse Fagt Seniorrådgiver DTU Fødevareinstituttet Telefon: 35887422 Mobil: 93518932

Anja Pia Biltoft-Jensen

Anja Pia Biltoft-Jensen Seniorforsker, forskningsgruppeleder DTU Fødevareinstituttet Telefon: 35887425 Mobil: 93518941