Den Europæiske Fødevaresikkerheds autoritet, EFSA, har publiceret den årlige pesticidrapport, der giver et øjebliksbillede af de restniveauer, der blev fundet i et udvalg af almindeligt anvendte fødevarer i 2022.
Pesticidrapporten samler data fra mere end 110.000 fødevareprøver, der er undersøgt i EU’s moniteringsprogram, som omfatter 12 fokusafgrøder og landenes nationale programmer.
Resultater fra det overordnede overvågningsprogram
I de mere end 110.000 fødevareprøver viser resultaterne:
• 59,0% (55.7% i 2021) af prøverne er fri for sporbare pesticidrester
• 37,3% (40,4% i 2021) af prøverne indeholder pesticidrester under eller lig med tilladte de grænseværdier
• 3,7% (3.9% i 2021) indeholder pesticidrester, der overskrider de acceptable grænseværdier.
Resultater fra det EU-koordinerede program
De 12 fokusafgrøder, som er indsamlet i EU-medlemslandene, Norge og Island, er æbler, jordbær, ferskner, vin (rød og hvid), salatblade, kål, tomater, spinat, havre, bygkorn, komælk og svinefedt.
Prøverne fra EU’s moniteringsprogram viser:
• 51,4% (6.023 prøver) er fri for målbare pesticidrester
• 47% (5.512) viser pesticidrester i koncentrationer under eller lig med tilladte grænseværdier
• 1,6% (192) viser pesticidrester, der overskrider de tilladte grænseværdier.
De samme fødevarer bliver testet hvert tredje år. Pesticidrester, der overskrider grænseværdierne i de 12 fokusafgrøder, er faldet fra 2% i 2019 til 1,6% i 2022.
Økologiske fødevarer
I 18,6% af de økologisk dyrkede fødevarer er pesticidrester fundet under eller lig med grænseværdierne, mens overskridelser af grænseværdierne er fundet i 2,4%.
Eksponering og risikovurdering
EFSA bruger data fra rapporten til bl.a. at vurdere, om de pesticidrester, europæere er udsat for gennem kosten, udgør en sundhedsmæssig risiko – både på kort og på lang sigt. I begge tilfælde har EFSA vurderet, at de indsamlede data fra 2022 indikerer, at sandsynligheden er lav for, at europæerne eksponeres for indhold af pesticidrester, der udgør en sundhedsmæssig risiko.
Dog indeholder rapporten en række anbefalinger til at øge effektiviteten af de europæiske kontrolsystemer for pesticidrester.
Læs mere
Download pesticidrapporten fra EFSA’s website: The 2022 European Union report on pesticide residues in food.
Få overblik over EU’s pesticidprogram på EFSA’s hjemmeside via et grafisk værktøj, der gør tallene let tilgængelige.
Se også den seneste danske kvartalspesticidrapport.