Antibiotikaresistens er fortsat et stort problem for folkesundheden, og det er nødvendigt at sætte ind på flere fronter, fremgår det af ny rapport fra Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) og Det Europæiske Center for Forebyggelse og Kontrol med sygdomme (ECDC), hvor også forskere fra DTU Fødevareinstituttet har bidraget.
Antibiotikaresistens skal håndteres fra flere fronter og aktører
Det er nødvendigt med fortsat forsigtig brug af antibiotika, man skal forbedre infektionsforebyggelse og -kontrol, styrke forskning og udvikling af nye antibiotika samt sikre at tiltag forankres politisk på nationalt plan. Det konkluderer EFSA og ECDC i den årlige rapport om antibiotikaresistens i EU.
Antibiotikaresistens i salmonella hos mennesker og i E. coli hos dyr
Rapporten viser, at resistens over for ampicillin er fundet i 27,1% i salmonella hos mennesker i Danmark i 2022. Til sammenligning er tallet 25,2% i forhold til det samlede EU. For Danmark gælder det, at der er sket et fald i resistens over for ampicillin i salmonella hos mennesker i perioden fra 2013 til 2022. I forhold til tetracyklin og sulfamethoxazole ligger resistenstallene i 2022 for Danmark på henholdsvis 28,8% og 27,7%. Her er også sket en reduktion i perioden fra 2013 til 2022 i forhold til tetracyklinresistens blandt alle salmonellagrupper. Imidlertid blev en markant stigning for gruppen af monophasic typhimurium observeret i forhold til tetracyklinresistens i samme periode.
For E. coli hos dyr overvåger medlemslandene resistens overfor de kritisk vigtige antibiotika carbapenemer. Selvom forekomsten af resistens over for carbapenemer i E. coliresistens på nuværende tidspunkt kun er fundet i meget lave niveauer hos dyr, har et stigende antal lande rapporteret om fund af de enzymer, som gør bakterier resistente overfor den antibiotikagruppe, der netop bruges til bekæmpelse af invasive E. coliinfektioner hos mennesker. Disse fund af resistens er gjort i forskellige dyrearter i 2021 og 2022 og kræver opmærksomhed, da enhver påvisning af resistens overfor disse antibiotika er bekymrende.
Af rapporten fremgår desuden, at mindst halvdelen af EU-landene i perioden 2013-2022 observerede en stigende resistens overfor fluorquinoloner i salmonella og campylobacter hos mennesker. Disse bakteriegrupper er normalt forbundet med fjerkræ. EFSA og ECDC understreger, at det er bekymrende i forhold til folkesundheden, da salmonella- og campylobacterinfektioner i sjældne tilfælde kan udvikle sig til alvorlig sygdom. Samtidig er fluoroquinoloner blandt de antibiotika, der bruges til behandling af disse infektioner.
Imidlertid, er den samlede resistens over for forskellige klasser af antibiotika, der er kritisk for behandling af mennesker, stadig på generelt lave niveauer i EU. Men det gør sig desværre ikke gældende i alle lande. Og fordi antibiotikaresistens ikke kender til landegrænser, kræver det et fortsat samarbejde på tværs af sundhedssektoren, veterinær- og miljøområdet.
Antibiotikaresistens hos fødevareproducerende dyr er forbedret
På tværs af EU-landene ses et fald i antibiotikaresistens hos bakterier fra fødevareproducerende dyr. I en anden nyligt offentliggjort rapport fra EFSA og ECDC fremgår det, at i de lande, hvor der er sket en tydelig reduktion i brugen af antibiotika hos fødevareproducerende dyr, også ses en nedgang i antibiotikaresistens.
EFSA og ECDC påpeger samtidig, at selvom tiltag har ført til positive resultater, er det afgørende med en fælles indsats for at tackle den globale trussel, der alene i EU koster 35.000 mennesker livet om året.
Læs mere
Find rapporterne på EFSA’s website:
The European Union summary report on antimicrobial resistance in zoonotic and indicator bacteria from humans, animals and food in 2021–2022. The European Union summary report on antimicrobial resistance in zoonotic and indicator bacteria from humans, animals and food in 2021–2022 | EFSA (europa.eu).
Antimicrobial consumption and resistance in bacteria from humans and food‐producing animals. Antimicrobial consumption and resistance in bacteria from humans and food‐producing animals (wiley.com).
Se EFSA’s online datavisualiseringsværktøj også på EFSA’s website: Antimicrobial resistance in Europe (europa.eu), som viser forekomsten af resistens i bakterierne salmonella, campylobacter og E. coli fra dyr, mennesker og fødevarer for hvert enkelt EU-medlemsland. Værktøjet giver mulighed for at vise data for enkelte lande og antibiotikatyper såvel som sammenligninger indenfor en region eller på tværs af alle medlemsstater.
I Danmark står DTU Fødevareinstituttet og Statens Serum Institut bag DANMAP-programmet, der siden 1995 har overvåget brugen af antibiotika til mennesker og dyr i Danmark, og forekomsten af antibiotikaresistens blandt bakterier fra dyr, mennesker og fødevarer. DANMAP-rapporterne kan hentes fra DANMAP’s website: Home - DANMAP.
Se en kort YouTube video, hvor en af EFSA’s eksperter forklarer, hvad antibiotikaresistens er, og hvorfor det er et problem i forhold til fødevarer: What is antimicrobial resistance? How is it related to food safety? (youtube.com).
Foto: Dr Graham Beards at en.wikipedia