Røgaromaer er smagsgivere, som bliver brugt i stedet for traditionel rygning til at give en aromatisk røgsmag til forskellige fødevarer som kød, fisk og ost samt til fødevarer, som ikke traditionelt ryges såsom snacks, supper og saucer. Røgaromaerne tilføres typisk direkte til fødevaren, dryppes eller sprøjtes på overfladen.
Røgaromaer er reguleret adskilt fra andre aromaer i EU, da de består af komplekse blandinger af stoffer, fremkommet ved pyrolyse af forskellige træsorter, og derfor kræver en speciel vurderingsmetode.
Nye metoder giver nye fund
Røgaromaerne er tidligere blevet vurderet, men EFSA har opdateret metoden, som er anvendt i nye vurderinger. Det centrale i metoden er, at hvis blot en enkelt komponent i røgaromaen vurderes at være genotoksisk (kan skade cellers DNA), betragtes hele blandingen som potentielt sundhedsskadelig.
EFSA vurderer, at seks af røgaromaer indeholder genotoksiske stoffer, som kan være sundhedsskadelige. I de to resterende røgaromaer kan EFSA ikke udelukke sundhedsrisiko, fordi der mangler data.
De sundhedsmæssige betænkeligheder med hensyn til det genotoksiske potentiale relaterer sig primært til to stoffer, som er fundet i seks af røgaromaerne, nemlig 2-furanone og 1,2-dihydrobenzene. Det er påvist, at disse stoffer er genotoksiske i levende celler.
Hvad sker der nu?
Europa-Kommissionen og medlemslandene i EU vil på baggrund af EFSA's vurdering finde passende tiltag for de røgaromaer, der i øjeblikket er på markedet.
Læs mere
Find vurderingerne på EFSA’s website: Smoke flavourings: Q&A with Wim Mennes, EFSA’s working group chair on flavourings
Kontakt
EFSA Media Relations Office
Press@efsa.europa.eu