Forbruget af antibiotika på hospitalerne fortsætter med at stige.
Sidste år var forbruget 7% højere, end det var i 2019, året inden covid-19-epidemien ramte, og sammenligner man med for ti år siden, er der tale om en stigning på hele 24%.
Det er en af konklusionerne i den nyeste DANMAP-rapport, som netop er offentliggjort af Statens Serum Institut (SSI) og DTU Fødevareinstituttet. DANMAP-programmet overvåger antibiotikaforbruget og antibiotikaresistensen i mennesker, dyr og fødevarer i Danmark, og offentliggør hvert år tal og data for området.
Mere potent antibiotika
Det er især kombinationspræparater af penicillin med såkaldte beta-laktamase hæmmere, som er i markant stigning. Et af præparaterne, som ofte bruges, fordi det har et smallere spektrum end de mest bredspektrede antibiotika, men samtidig også er mere potent end almindelig penicillin, er steget 96% de seneste ti år.
Praktiserende læger udskriver færre recepter
Mens forbruget af antibiotika er steget på hospitalerne, ser det anderledes ud hos de praktiserende læger, hvor antibiotikaforbruget har været støt faldende siden 2013.
DANMAP-overvågningen viser, at antallet af antibiotikarecepter i primærsektoren sidste år var 25% lavere sammenlignet med for ti år siden. Især under covid-19-pandemien blev der udskrevet færre antibiotikarecepter mod luftvejsinfektioner. Antallet af antibiotikarecepter i 2022 var fortsat lavere end 2019, inden covid-19-pandemien ramte (4,7% lavere).
At de praktiserende læger udskriver stadigt færre recepter med antibiotika skyldes flere målrettede indsatser for at få forbruget ned.
Samtidig viser rapporten at forbruget af antibiotika i primærsektoren til dels er sæsonbestemt og følger forekomsten af forskellige luftvejsinfektioner. Men mange luftvejsinfektioner er forårsaget af virus og skal ikke behandles med antibiotika.
Kontakt
Overlæge Ute Wolff Sönksen
Statens Serum Institut
Telefon 22312484, uws@ssi.dk
Læs mere
DANMAP-programmet har siden 1995 overvåget brugen af antibiotika i mennesker og dyr i Danmark, og forekomsten af antibiotikaresistens blandt bakterier fra dyr, mennesker og fødevarer. Se mere om DANMAP-programmet i denne video.
DANMAP-rapporten kan hentes fra DANMAP’s website.