Restriktioner, såsom nedlukninger og isolation, kan være effektive til at forebygge spredning af COVID-19, men de kan have forværret folkesundheden ved at ændre danskernes spise- og motionsvaner og vægt.
En undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet har målt voksne danskeres spise- og motionsvaner under og efter den første nedlukning i 2020. Undersøgelsen er unik, fordi det er den mest omfattende befolkningsundersøgelse, der er gennemført i Danmark med måling af både kost og fysisk aktivitet for den samme gruppe personer under og efter første nedlukning.
Samlet set står vi et dårligere sted i forhold til voksne danskeres søde vaner, motion og overvægt end før COVID-19-pandemien.
I håndteringen af fremtidige udbrud af infektionssygdomme såsom COVID-19 bør konsekvenserne af usunde spisevaner og fysisk inaktivitet tages i betragtning i forhold til den samlede folkesundhed, hvis det skulle blive nødvendigt at lukke samfundet ned igen, anbefaler forskerne.
Dobbelt så mange arbejder hjemme
43% af voksne danskere arbejdede hjemme under nedlukningen i 2020, og efter at samfundet er åbnet op igen, har mange holdt fast i hjemmearbejde. Omfanget af hjemmearbejde i Danmark er således fordoblet på en almindelig arbejdsdag efter COVID-19-pandemien – fra 100.000 til 200.000 – og stigningen har især været markant i Storkøbenhavn.
Med mere hjemmearbejde følger ændrede spise- og motionsvaner. Gruppen med hjemmearbejde under nedlukningen oplevede selv, at de indtog flere søde sager og dyrkede mindre motion – vaner, der muligvis bibeholdes med hjemmearbejde efter nedlukningen.
Læs mere
Ovenstående er et uddrag af en længere artikel, der har været bragt i BestPracticeNordic. Læs hele artiklen ’Har COVID-19-pandemien forværret folkesundheden i Danmark?’ (pdf)