Bakterierne i tarmen – tarmens mikrobiom - spiller en rolle for en lang række meget forskellige sygdomme, eksempelvis astma og diabetes. Forskerne ved nu, at mikrobiomet interagerer med immunsystemet, hormonsystemet og nervesystemet.
I en fokusanalyse giver forskere fra DTU Fødevareinstituttet en status på den nuværende viden om, hvordan kosten påvirker tarmens bakteriesamfund, og hvilken betydning det har for menneskers sundhed.
Lovende forskning i gang
Tarmbakterierne kan samlet set betragtes som en stor biologisk fabrik, der producerer tusindvis af gavnlige såvel som skadelige stoffer, der påvirker vores krop. Vi kan påvirke denne produktion, gennem det vi spiser.
Der er mange nye lovende forskningsområder i gang, som vil kunne gavne menneskers sundhed. For eksempel kan man se, at mikrobiomet sammen med fysisk form og en række andre faktorer medvirker til at forklare, hvorfor to forskellige personer reagerer med forskellig blodsukkerstigning efter at have indtaget identiske måltider.
Forskningen er godt på vej med at kortlægge de bagvedlæggende mekanismer, men der er stadig et stykke vej, til man kan komme med håndfaste anbefalinger.
Individualiserede kostråd – på længere sigt
På længere sigt forventer forskerne, at en dybere forståelse af mikrobiomet og dets aktivitet vil føre til bedre individualiserede kostråd. Ligesom fødevarevirksomheder, medicinalindustrien og forskere vil kunne bruge den viden til at udvikle nye typer af fødevarer og kosttilskud, som er skræddersyet efter mikrobiomet hos den enkelte, for at hjælpe tarmbakterierne til at bidrage bedst muligt til vores sundhed.
Læs mere
Læs fokusanalysen: Tarmens Bakteriesamfund Hvilken rolle spiller det i forhold til kost og sundhed? (pdf). Rapporten er støttet af Food & Bio Cluster Denmark og Uddannelses- og Forskningsstyrelsen.
Dele af fokusanalysen blev præsenteret ved et webinar den 30. maj 2023. Præsentationer og optagelser af webinaret vil blive offentliggjort snarest.