Tang og mikroalger er en rig kilde til omega-3 fedtsyrer, protein og vitaminer, som har stort potentiale både som en integreret del af kosten og som kilde til ingredienser. Mere tang på menuen kan være med til at imødekomme behovet for flere fødevarer til at mætte jordens voksende befolkning og ønsket om flere plantebaserede fødevarer.
I en fokusanalyse giver forskere fra DTU Fødevareinstituttet et overblik over forskningsprojekter og initiativer indenfor dyrkning og anvendelse af tang og mikroalger til fødevarer og et perspektiv på udviklingsmulighederne. Rapporten er støttet af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.
Smag og udseende er vigtig
Danske producenter og forskere er kommet langt med at udvikle teknologier til at så, dyrke og høste tang med forskellige dyrkningssystemer. God viden eksisterer om sæsonvariation, og hvilke tangarter der er interessante i forhold til næringssammensætning og smag med henblik på at få det optimale udbytte af f.eks. protein.
Tørrede produkter og granulater har hidtil været den mest anvendte form for tang, da de fleste tangarter smager bittert eller er umulige at tygge. Men stigende fokus er også på at anvende frisk tang og mikroalger. Fermentering og forskellige andre processeringsteknologier er derfor et forskningsområde for at kunne gøre produkterne mere appetitlige. For selvom bæredygtighed kan være et incitament for at vælge bestemte fødevarer, er det smag, duft, udseende, som er afgørende for forbrugernes valg.
Muligheder i mikroalger
I forhold til mikroalger er stor viden opnået om, hvilke stammer der har et højt proteinindhold. Mikroalgedyrkning er dog stadig på et tidligt stadie i Danmark.
Mikroalgedyrkning er interessant, fordi mikroalgernes evne til at lave fotosyntese kan bidrage til at producere CO2-neutrale fødevarer. Derudover er det også muligt at få mikroalger til at vokse på industrielt næringsrigt procesvand og dermed reducere såvel energiforbrug som omkostninger til rensning af spildevand. Potentielt vil man kunne sætte nye standarder for proteinproduktionseffektivitet pr. areal, fordi de både kan dyrkes vertikalt og horisontalt, og fordi mikroalger indeholder op til 20 gange mere protein end soja pr. arealenhed.
Men der er behov for at udvikle nye teknologier blandt andet til at forarbejde mikroalger og øge biotilgængelighed pga. de tykke cellevægge. Konklusionen er dog klar. Der er muligheder i mikroalger for videre udvikling af nye fødevarer.
Læs mere
Læs fokusanalysen:
Plantebaseret Seafood - Tang og mikroalger som kilde til omega-3 fedtsyrer, protein og vitaminer i fremtidens fødevarer. Rapporten er støttet af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.
Dele af fokusanalysen blev præsenteret ved et webinar om Plantebaseret Seafood fra tang og mikroalger den 18. april 2023.
Se optagede oplæg og præsentationer fra webinaret.
Læs også artiklen
Tang og mikroalger på menuen fra DTU Fødevareinstituttets jubilæumsskrift.