Europæiske forbrugere i alle aldersgrupper bliver udsat for det kemiske stof Bisphenol A i fødevarer i en grad, der giver anledning til sundhedsmæssig bekymring.
EFSA har udarbejdet en ny vurdering af Bisphenol A baseret på den seneste videnskabelige litteratur på området og anbefaler en ny og lavere grænse for sikkert indtag af Bisphenol A på maks. 0,2 nanogram per kg kropsvægt pr dag. Det er 20.000 gange lavere end den tidligere grænse på maks. 4 mikrogram (4 milliontedele af et gram) pr. kg kropsvægt pr. dag fra 2015.
Plastik og dåser giver afsmitning til fødevarer
Bisphenol A (BPA) er et kemisk stof, som i vid udstrækning bliver brugt i bl.a. konservesdåser og polycarbonatplast og dermed i f.eks. beholdere til drikkevandskølere og plastikkander. Herfra er der en lille risiko for, at stoffet i meget små mængder kan give afsmitning til fødevarerne. Det har længe været kendt, og stoffet har derfor været overvåget nøje igennem flere årtier.
Den første risikovurdering af Bisphenol A blev lavet i 2006, men da ny viden løbende er kommet til, er vurderingen blevet opdateret flere gange siden.
EFSA har ved hjælp af data for indtag af bisphenol A beregnet forskellige indtagsscenarier. De viser, at både personer med et gennemsnitligt og et højt indtag af stoffet vil overskride den nye grænse markant og dermed potentielt set være udsat for en sundhedsrisiko.
Påvirker hormoner og immunforsvar
Bisphenol A og flere af de alternative bisphenoler har også vist sig at virke hormonforstyrrende både i forsøg med dyr og i celleforsøg. Mange videnskabelige studier viser, at bisphenolerne kan give effekt ved temmelig lave doser. Nye studier tyder på, at bisphenol A påvirker immunforsvaret i negativ retning hos mennesker og en stigning ses i antallet af T-hjælper-celler i dyreforsøg, og det er særligt det, som har fået EFSA til at foreslå en markant lavere tolerabelt dagligt indtag (TDI)
EFSA’s nye vurdering omfatter kun bisphenol A og ikke alternativerne til bisphenol A.
Udkastet til EFSA’s vurdering af Bisphenol A har været til høring blandt eksterne interessenter i starten af 2022. Vurderingen vil nu blive delt med Europa-Kommissionen, og de nationale myndigheder, som er ansvarlige for regulering og håndtering af sikker brug af Bisphenol A i fødevarekontaktmaterialer.
Læs mere
Læs den videnskabelige vurdering på EFSA’s website: Re‐evaluation of the risks to public health related to the presence of bisphenol A (BPA) in foodstuffs
Forskning fra bl.a. DTU Fødevareinstituttet har tidligere dokumenteret flere af de hormonforstyrrende effekter ved stoffet: Bisphenol A i lave doser kan påvirke sædkvalitet, brystvæv og adfærd.
Find desuden mere information om bisphenol A, og hvordan du kan forsøge at undgå indtag af stoffet på Fødevarestyrelsens website: Uønsket kemi i mad.