En stor del af de salmonella- og campylobacterbakterier, der er indsamlet som en del af overvågningsprogrammer i EU, er resistente overfor antibiotikatyper, som ofte bliver brugt til at behandle infektioner i mennesker og dyr. Resistens mod kritisk vigtige antibiotika for mennesker er kun fundet i mindre grad, selvom en lille stigning er set. Det viser en rapport fra Det Europæiske Center for Sygdomsforebyggelse og –kontrol (ECDC) og Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA).
Fald i resistens i bakterier fra fødevareproducerende dyr
Rapporten viser også positive tendenser, eksempelvis er en reduktion af antibiotikaresistens i bakterier fra fødevareproducerende dyr set i flere lande i løbet af de sidste år. De fleste lande har i perioden 2014-2021 en stigende eller stabil andel af bakterier fra fødevareproducerende dyr, som er følsomme overfor alle testede antibiotika. I Danmark er den tendens også observeret i 2021 for C. jejuni og Salmonella typhimurium.
Resistens overfor ampicillin og tetracyclin i salmonella hos mennesker er faldet i flere lande i perioden 2013-2021. Det er særligt observeret for S. typhimurium, der ofte ses hos grise og kalve, som det også er rapporteret for Danmark i 2021. I campylobacter jejuni hos mennesker og slagtekyllinger er en nedgang i resistens overfor erythromycin set.
Desuden er forekomsten af beta-lactamaser (ESBL'er), og AmpC beta-lactamaser (AmpC) og producerende E. coli faldende i flere lande, hos slagtekyllinger samt i kyllingekød og svinekød. Samme tendens er observeret i Danmark i 2021, dog er en stigning observeret for importeret oksekød mellem 2017-2021.
Stigende resistens overfor visse typer antibiotika
Rapporten viser samtidig stigende resistens overfor ciprofloxacin i S. enteritidis og C.jejuni hos mennesker i samme periode. S. enteritidis og C. jejuni er skyld i de fleste tilfælde af salmonella og campylobactor infektioner hos mennesker.
Lignende tendenser er observeret i C. jejuni fra slagtekyllinger mellem 2009 og 2020, hvor resistens mod ciprofloxacin er steget i flere lande. Niveauet af ciprofloxacinresistens i campylobacter er nu så høj, at dette antibiotika ikke længere anbefales til behandling af svære campylobacterinfektioner hos mennesker. I Danmark ses et fald i ciprofloxacinresistens i C. jejuni fra slagtekyllinger i 2020 og 2021.
Resistens i E. coli og salmonella overfor carbapenem er desuden fortsat sjælden hos fødevareproducerende dyr og mennesker. Antibiotika, der tilhører gruppen af carbapenemer, anvendes til at behandle alvorlige infektioner med bakterier, der er resistente over for en lang række antibiotika. Derfor holder man særligt øje med resistens overfor denne type antibiotika. I 2020-2021 er nogle få carbapenem-resistente E. coli påvist i fire rapporterende lande, hovedsagelig hos svin. Den form for resistens er ikke fundet i bakterier fra dyr og fødevarer i Danmark.
Læs mere
Læs rapporten
The European Union Summary Report on Antimicrobial Resistance in zoonotic and indicator bacteria from humans, animals and food in 2020/2021 fra EFSA og ECDC. (pdf)
Et online datavisualiseringsværktøj på EFSA’s website viser forekomsten af resistens i bakterierne salmonella, campylobacter og E. coli fra dyr, mennesker og fødevarer for hvert enkelt EU-medlemsland. Værktøjet giver mulighed for at vise data for enkelte lande og antibiotikatyper såvel som sammenligninger indenfor en region eller på tværs af alle medlemsstater.
I Danmark står DTU Fødevareinstituttet og Statens Serum Institut bag DANMAP-programmet, der siden 1995 har overvåget brugen af antibiotika til mennesker og dyr i Danmark, og forekomsten af antibiotikaresistens blandt bakterier fra dyr, mennesker og fødevarer.
DANMAP-rapporterne kan hentes fra DANMAP’s website.
Se en kort YouTube video, hvor en af EFSA’s eksperter forklarer, hvad antibiotikaresistens er, og hvorfor det er et problem i forhold til fødevarer.