Bæredygtige fødevarer

Forbrugervalg kan nedbringe kostens klimaaftryk

Samtidig med at landbruget og fødevareproducenter arbejder for at gøre maden mere klimavenlig, kan de fleste danskere selv nedsætte kostens CO2-aftryk gevaldigt ved at lægge andre typer fødevarer i indkøbskurven og smide mindre af den indkøbte mad ud.

Linser og bønner. Foto: Colourbox
 Ved at udskifte noget af kødet i en gennemsnitskost med f.eks. bælgfrugter, kan danskere dreje kosten i en mere klimavenlig retning. Foto: Colourbox

Fakta

  • Spis planterigt, varieret og ikke for meget
  • Spis flere grøntsager og frugter
  • Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk
  • Spis mad med fuldkorn
  • Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
  • Spis mindre af det søde, salte og fede
  • Sluk tørsten i vand

Læs mere om de enkelte kostråd og om hvordan du kan spise i overensstemmelse dem på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Fokus på sundhed

I de senere år er udvalget af forarbejdede plantebaserede produkter som nuggets uden kylling og pølser uden gris vokset anseeligt. Salget af kødalternativer er da også tredoblet fra 2015 til 2021 – men svarer stadig til, at hver indbygger kun købte to pakker i løbet af 2021.

Mens alternativerne kan være en hjælp for forbrugere, der synes, at overgangen til at spise mindre kød er svær, opfordrer seniorforsker Ellen Trolle fra DTU til at være opmærksom på, hvad man – rent ernæringsmæssigt – sætter tænderne i:

”Mange af produkterne er højt forarbejdede, og det kan være svært at gennemskue deres næringsindhold. Så jeg vil råde til at bruge dem i begrænset omfang og så ellers blive dus med bælgfrugter, så du selv kan lave et velsmagende, nærende, plantebaseret måltid,” siger hun.

Mindre madspild for klimaets skyld

Der er desuden en stor klimagevinst ved at mindske madspild, som rundt om i danske hjem samlet set bliver til 247.000 ton årligt. Hvis mere af den købte mad ryger i maven i stedet for skraldespanden, skal du købe mindre og der skal produceres mindre, hvilket nedbringer fødevaresektorens CO2-aftryk.

Fødevarestyrelsens råd til at mindske madspild er bl.a. at planlægge dine indkøb, så du kun køber det nødvendige; opbevare maden, så den holder sig frisk længst muligt; og kende datomærkningen, så du ikke smider mad ud, der sagtens kan spises uden sundhedsrisiko.

Tema

26 pct. af verdens samlede CO2-udslip stammer fra produktionen af fødevarer. Her tegner særligt husdyrene sig for en stor andel.

For at nedbringe klimaaftrykket er en grøn omstilling af fødevareproduktionen nødvendig. Den kan bl.a. ske gennem anvendelse af teknologi, digitalisering og udvikling af nye fødevarer.

Læs mere om bæredygtige fødevarer.