Bæredygtige fødevarer

Bæredygtige fødevarer må ikke gå på kompromis med sikkerheden

I iveren efter at skabe mere bæredygtige fødevarer er det afgørende ikke at sætte sikkerheden over styr. For som FN’s Fødevare- og Landbrugsorganisations slogan siger: Hvis ikke mad er sikker, er det ikke mad.

Ristede melorme i en skål. Foto: Colourbox
I jagten på fødevarer med mindre klimaaftryk er det nærliggende at overveje brug af insekter som f.eks. melorme. De kræver dog forsigtighed, da de ser ud til at kunne udløse krydsreaktioner i skaldyrsallergikere. Foto: Colourbox
Skærmbillede fra YouTube-seminar om bæredygtighed versus risiko.
Hør professor Tine Halds oplæg om arbejdet med at dokumentere fordele og risici ved en konference på DTU Fødevareinstituttet om risikovurderinger og deres betydning.

Nye farer?

I jagten på større bæredygtighed, kan det være nærliggende at se mod nye fødevarekilder eller forarbejde råvarer, vi allerede kender på nye måder. Et skift til nye råvarer eller nye måder at bruge gamle kendinge på kan dog faktisk vise sig problematisk uden tilstrækkelig viden, fortæller Tine Hald. Som i jagten på flere plantebaserede proteinkilder, hvor et svar f.eks. kunne være mel lavet af forskellige typer bønner, vi ikke tidligere har brugt på den måde:

”Konsekvenserne rent sikkerhedsmæssigt er endnu ikke tilstrækkeligt belyst. Umiddelbart lyder det tilforladeligt, men måske er noget ved de nye processeringsmetoder ikke optimalt, f.eks. i forhold til giftstoffer eller sygdomsfremkaldende bakterier, der ikke bliver inaktiveret eller lettere bliver spredt.”

Brug af insekter kræver ligeledes forsigtighed, understreger professor Katrine Lindholm Bøgh, for selv hvis de kan produceres forsvarligt set rent mikrobiologisk, ser det ud til, at indtag af f.eks. melorme kan udløse krydsreaktioner i skaldyrsallergikere.

”Vi vil uden tvivl se nye allergener, når vi begynder at spise nye fødevarer. Målet bør ikke være at undgå nye allergener helt, men at udvikle værktøjer til at screene nye fødevarer for deres evne til at fremkalde allergi, så vi undgår at introducere en ny peanut,” siger hun.

Skærmbillede fra YouTube-seminar om risikoen for at øge forekomsten af allergier, når nye fødevarer kommer på markedet.
Hør professor Katrine Lindholm Bøghs oplæg ved en konference på DTU Fødevareinstituttet om fremtidens sunde, sikre og bæredygtige fødevarer.

Plastik: problem eller løsning?

Bestræbelserne mod at bruge mindre plastemballage er ifølge Tine Hald et andet område, der kræver forsigtige overvejelser for bedst at tilgodese både klode og krop. Plastemballage står for 5 pct. af CO2-belastningen fra fødevarer.

”Vi pakker jo vores fødevarer ind for at beskytte dem mod krydssmitte og forlænge holdbarheden, hvilket er godt i kampen mod madspild, da det kræver energiressourcer at afskaffe al den gamle mad. Så overvejer man at fjerne emballage fra en fødevare, skal det afvejes mod risikoen for evt. øget madspild og lavere fødevaresikkerhed. Genbrug af emballage kan også være en løsning, men skal f.eks. afvejes mod brugen af energi, vand og kemikalier til at rengøre emballagen med, inden den genbruges,” understreger hun.

Efteruddannelse

Fødevaresektoren skal fremover producere fødevarer, som er både bæredygtige og sikre. For at ruste medarbejdere i sektoren til at løfte den opgave tilbyder DTU i samarbejde med KU det toårige forskningsbaserede efteruddannelsesprogram Master i bæredygtig og sikker fødevareproduktion.

Uddannelsen giver de studerende værktøjer til at foretage vurderinger inden for både fødevaresikkerhed og bæredygtighed i forbindelse med produktionslinjer og slutprodukter. Den er rettet mod ansatte i både privat og offentligt regi.

Undervisningen foregår hovedsageligt online og indeholder stor fleksibilitet, så studiet kan passes ved siden af et almindeligt job. Undervisningssproget er engelsk. Studieleder på DTU er professor Tine Hald.

Læs mere om uddannelsen: Master i bæredygtig og sikker fødevareproduktion.

Tema

26 % af verdens samlede CO2-udslip stammer fra produktionen af fødevarer. Her tegner særligt husdyrene sig for en stor andel.

For at nedbringe klimaaftrykket er en grøn omstilling af fødevareproduktionen nødvendig. Den kan bl.a. ske gennem anvendelse af teknologi, digitalisering og udvikling af nye fødevarer.

Læs mere om bæredygtige fødevarer.