Høj dødelighed ved listeria vækker bekymring

Fødevaresikkerhed

Antallet af mennesker, der bliver ramt af en listeriainfektion i EU, er steget markant de seneste fire år. Det bekymrer, da sygdommen ofte er alvorlig, og dødeligheden er høj. Det fremgår af den årlige rapport for 2007 om forekomsten af zoonoser i EU, som er udgivet af den Europæiske Fødevaresikkerheds­autoritet (EFSA) og det Europæiske Center for Forebyggelse og Kontrol af Smitsomme Sygdomme (ECDC).

Antallet af listeriainfektioner hos mennesker i EU er næsten fordoblet fra 2003 til 2006. Herefter er antallet faldet en anelse i 2007 til 1.554 registrerede tilfælde. Det er dog stadig 45% mere end i 2003, hvor medlemslandene registrerede 1.070 tilfælde. I flere medlemslande er antallet af tilfælde desuden steget konsekvent over de seneste fem år.

I 2007 svarer antallet af listeriatilfælde hos mennesker til 0,3 tilfælde pr. 100.000 EU-borgere. Danmark rapportede igen i 2007 den højeste forekomst af listeriainfektioner svarende til 1.1 tilfælde pr. 100.000 borgere efterfulgt af Finland, Sverige og Luxembourg, som rapporterede 0,6-0,8 tilfælde pr. 100.000 borgere. 58 tilfælde blev registreret i Danmark i 2007, hvilket er præcis dobbelt så mange som i 2003. 

Høj dødelighed

Listeria rammer især ældre, spædbørn, fostre og personer, som i forvejen har et svækket immunforsvar. Blandt de personer, der fik en listeriainfektion i EU i 2007, var 53% over 65 og 25% mellem 45-64 år. I gruppen af 0-4 årige var 85% spædbørn.

Symptomerne varierer fra diarré og en mild influenzalignende infektion til livstruende infektioner som blodforgiftning og meningitis. Dødeligheden er høj - 20% - især blandt ældre med et svækket immunforsvar. Hos gravide kan en listeriainfektion også sprede sig til fosteret og i værste fald fremkalde abort eller føre til dødfødsel.

"Selv om langt færre bliver syge af listeria sammenlignet med campylobacter og salmonella, er det bekymrende, at antallet af listeriainfektioner er steget så meget over tid, da dødeligheden er væsentligt højere", siger forsker Birgitte Helwigh fra DTU Fødevareinstituttet.

Den bekymring udtrykker også såvel EFSA som ECDC. De to organisationer vil samarbejde tæt for at opnå mere viden om hvilke smittekilder og forebyggelsestiltag, der kan reducere antallet af listeriainfektioner og dødsfald. 

Fakta om listeria

Listeriabakterier findes overalt i naturen og især i plantemateriale, jord og vand. Dyr kan blive smittet gennem deres foder, ligesom mange fødevarer kan indeholde listeria og gøre mennesker syge. Men en infektion kan også smitte direkte fra et inficeret dyr til mennesker såvel som mellem mennesker.

Varmebehandling dræber listeriabakterier, men i modsætning til mange andre sygdomsfremkaldende bakterier som for eksempel salmonella kan listeria vokse ved køleskabstemperatur. Listeria kan derfor være et problem i rå eller spiseklare fødevarer med lang holdbarhed som kødpålæg, røget fisk, grøntsager, ost og rå mælk. 

Grænser for listeria i fødevarer

EU har fastsat grænseværdier for, hvor mange listeriabakterier forskellige produkter må indeholde. Det er virksomhedernes ansvar at sørge for, at disse grænseværdier bliver overholdt.

Generelt viser rapporten, at kun 0-2,2% af prøverne lå over grænseværdierne i 2007, og at det især gælder prøver fra spiseklare fiskeprodukter efterfulgt af kødprodukter og ost.

Læs mere på www.efsa.europe.eu

Download zoonoserapporten for 2007 på EFSAs hjemmeside. Rapporten beskriver forekomsten af 10 zoonoser i 27 EU lande foruden Island, Norge, Liechtenstein og Schweiz.

Rapporten er blevet til i tæt samarbejde med Zoonosecentret i DTU Fødevareinstituttet, der er udnævnt som EFSAs Zoonoses Collaboration Centre. Læs mere om Zoonosecentrets rolle på DTU Fødevareinstituttets hjemmeside.

Se også pressemeddelelsen: Flere bliver syge af campylobacter i EU.