Flere bliver syge af campylobacter i EU

Fødevaresikkerhed

Stadig flere bliver syge af campylobacter i EU. Til gengæld er antallet af salmonellainfektioner faldet for fjerde år i træk. Det viser den årlige rapport for 2007 om forekomsten af zoonoser i EU -sygdomme, der kan smitte fra dyr til mennesker. Rapporten er udgivet af den Europæiske Fødevaresikkerheds­autoritet (EFSA) og det Europæiske Center for forebyggelse og Kontrol af Smitsomme Sygdomme (ECDC).

Antallet af EU-borgere, der bliver syge af campylobacter er steget med 14,2% fra 175.561 tilfælde i 2006 til 200.507 tilfælde i 2007. Samtidig er antallet af salmonellainfektioner faldet med 22,5% på fire år fra 196.025 tilfælde i 2004 til 151.995 tilfælde i 2007.

I 2007 svarer antallet af humane campylobactertilfælde til 45,2 tilfælde pr. 100.000 borgere i EU, mens antallet af salmonellainfektioner svarer til 31,1 tilfælde pr. 100.000 EU-borgere.

I Danmark ligger antallet af campylobacterinfektioner over EU-gennemsnittet med 71 tilfælde pr. 100.000 borgere i 2007. Det er på linje med antallet i lande som Østrig og Luxemburg og færre end i Finland, Sverige og Storbritannien, som har rapporteret 77,8-95 tilfælde pr. 100.000 borgere.

Antallet af salmonellainfektioner i Danmark ligger til gengæld lidt under EU-gennemsnittet med 30,5 tilfælde pr. 100.000 borgere i 2007. Det er lavt sammenlignet med lande som Finland og Tyskland, der rapporterede henholdsvis 51,9 og 67,3 tilfælde pr. 100.000 borgere. Men det er højere end i Irland og Holland, hvor der i 2007 var 10,2 og 11,9 tilfælde pr. 100.000 borgere. 

Mest campylobacter og salmonella i kyllinger

Medlemslandene fandt hyppigst såvel campylobacter som salmonella i kyllingekød. Der var i gennemsnit campylobacter i 26% og salmonella i 5,5% af det testede kyllingekød - dog med store forskelle landene imellem. Nogle lande fandt meget høje forekomster af campylobacter og salmonella i op til henholdsvis 86,5% og 55,6% af det testede kyllingekød. 

På vej mod bedre datakvalitet

De store forskelle blandt landene i forekomsten af campylobacter og salmonella skyldes til dels reelle forskelle, men også forskelle i landenes overvågningsprogrammer.

"Forskelle i prøveudtagning og testmetoder gør, at resultaterne kan være svære at sammenligne direkte mellem landene. For at sikre en bedre datakvalitet bliver der i disse år implementeret nye harmoniserede prøveudtagningskriterier og kontrolprogrammer i EU", fortæller forsker Birgitte Helwigh fra Zoonosecentret i DTU Fødevareinstituttet.

2007 var det første år, hvor medlemslandene skulle implementere nye obligatoriske salmonellakontrolprogrammer i kyllinge-avlsflokke med fælles krav om overvågning og prøveudtagning for fem salmonellatyper. Målet er at reducere forekomsten af salmonella til 1% eller mindre i voksne avlsflokke, der består af mindst 250 høns ved udgangen af 2009. 15 lande har allerede nået målet.

"Ved at gøre det obligatorisk at bekæmpe salmonella i toppen af produktionskæden blandt avlsdyr, forventer vi, at det på længere sigt giver mindre salmonella i næste led blandt slagtekyllinger og høns, der lægger æg. Det vil udover at reducere salmonella i det enkelte medlemsland samtidig mindske udbredelsen af salmonella i eksporteret kød. Der vil således også være fordele på tværs af grænserne i EU, når et andet medlemdsland importerer kødet", siger Birgitte Helwigh. 

Læs mere på www.efsa.europe.eu

Download zoonoserapporten for 2007 på EFSAs hjemmeside. Rapporten beskriver forekomsten af 10 zoonoser i 27 EU lande foruden Island, Norge, Liechtenstein og Schweiz.

Rapporten er blevet til i tæt samarbejde med Zoonosecentret i DTU Fødevareinstituttet, der er udnævnt som EFSAs Zoonoses Collaboration Centre. Læs mere om Zoonosecentrets rolle på DTU Fødevareinstituttets hjemmeside.